Fedt, olie, dressing o.l.

Slankeværdi farveskala:
Slankeværdi 10-9 Slankeværdi 8-7 Slankeværdi 6-5 Slankeværdi 4-3 Slankeværdi 2-1

olie, fedt
Begræns indtagelsen af fedt

Eftersom fedt er meget kalorietæt, kan du spare mange kalorier og opnå god mæthed i forhold til hvor mange kalorier, du indtager, ved at vælge fedtfattigt.

Fedtfattig mad giver ikke kun færre kalorier men mindsker også trangen til at overspise. En omfattende analyse af 43 videnskabelige undersøgelser har vist, at en kost med mindre fedt er forbundet med lavere relativ kropsvægt og mindre taljemål, også hos de deltagere som ikke forsøgte at tabe sig.

Læs mere i artiklen: Mindre fedt i kosten forbedrer sundhed og giver vægttab

Amerikanske forskere analyserede data fra 4.021 svært overvægtige personer, og fandt frem til, at de overvægtige, der motionerede mere og spiste mindre fedt, havde betydelig større chancer for at tabe sig, og de konkluderede, at det kan være vejen frem for mange overvægtige.

Læs mere i artiklen: Mere motion og mindre fedt giver vægttab

Og der er mange andre undersøgelser, der viser, at netop fedt og olie i kosten kan være en hovedårsag til overvægt.

Krydderier kan erstatte smagen af fedt

De fleste mennesker har svært ved at sænke fedtindholdet i deres kost, fordi fedt giver maden den smag og konsistens, som de er vant til og holder af.

Heldigvis kan du gøre flere ting, så du lettere lærer at holde af fedtfattig eller relativ fedtfattig mad.

Urter og krydderier kan i stor udstrækning give dig en smagsoplevelse, så du ikke føler, at der mangler fedt i retten. Det er nemlig i stor udstrækning en vanesag, hvor fed du kan lide maden.

Prøv at eksperimentere med fedtfattig mad i køkkenet. Brug forskellige friske krydderurter og forskellige former for løg, hvidløg, ingefær, gurkemeje, peber og andre krydderier, indtil du finder varianter af retter, du holder af, selv om de er fedtfattige.

Væn dig til mad med mindre fedt

De hurtigste måder, at sænke kalorieindholdet i kosten på, er ved at spise mindre fedt og sukker. Det kan dog tage en måneds tid, før du er helt “fedtafvænnet”, hvorefter du sandsynligvis slet ikke bryder dig om fed mad eller mad med for meget tilsat olie, dressing o.l.

Få nok af det sunde fedt

Det er bedst for både din vægt og sundhed at begrænse din indtagelse af fedt og især holde igen med de mættede fedtstoffer. Det er blot vigtigt, at du alligevel får nok omega-3 i kosten.

Du kan også spise for fedtfattigt eller vælge en kost med en så uheldig fedtsammensætning, at du kommer til at mangle nogle af de vigtige omega-3 fedtsyrer samtidig med, at du får alt for meget mættet fedt i kosten.

Du har brug for små mængder fedtstoffer, også hvis du ønsker at tabe dig. Det er helt i orden at spise sunde fedtrige fødevarer — fx avocado og nødder — så længe din samlede indtagelse af kalorier er lavere end den mængde kalorier, du forbrænder. Det høje indhold af fedt i nødder, frø og avocado, gør dem for kalorierige til, at du kan nyde dem i ret store mængder, hvis du ønsker at tabe dig. Læs mere under Nødder og frø.