Fisk og skaldyr – en kilde til omega-3 og miljøgifte

Fisk og skaldyr er sandsynligvis en sundere kilde til proteiner og næringsstoffer end andre animalske fødevarer. Det kan derfor være en god idé fx at erstatte noget af kødet med fisk og skaldyr.

Slankeværdi faveskala:
Slankeværdi 10-9 Slankeværdi 8-7 Slankeværdi 6-5 Slankeværdi 4-3 Slankeværdi 2-1

Fødevarestyrelsen anbefaler: Spis mere fisk

De skriver, at selv om vi er blevet lidt bedre til at spise fisk, må vi gerne spise mere. Baggrunden for deres anbefaling er, at fisk er rig på omega-3 (“fiskeolie”), selen, jod og D-vitamin, som de mener, at vi kan have svært ved at få fra andre fødevarer. Den officielle anbefaling er derfor, at du gerne må spise 350 gram fisk om ugen, og af de 350 gram må ca. 200 gram gerne være i form af fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild.

Giftstoffer i fisk

fisk
Fisk indeholder både gavnlige og skadelige stoffer

Fisk indeholder ikke kun vigtige næringsstoffer, men indeholder også mættet fedt, kolesterol, animalsk protein og en række miljøgifte (dioxin, tungmetaller, lægemiddelrester mv.), som de fleste mennesker allerede får mere end nok af.

Der er mange og delte meninger om, hvor skadelig fisk og skaldyrs høje indhold af miljøgifte er for vores sundhed. Nogle forskere har sået berettiget tvivl om, hvorvidt det i det hele taget er sundt for os at spise fisk, hvis ellers vi sørger for at få de næringsstoffer, som fisk indeholder, på en anden måde.

Ved selv et relativt lille indtag af store rovfisk — fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun — risikerer gravide og børn faktisk at få kviksølv i mængder, der kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner.

Derfor fraråder Fødevarestyrelsen også, at gravide og børn mellem 3-14 år spiser store rovfisk og anbefaler, at de kun spiser begrænsende mængder dåsetun.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør børn under 3 år slet ikke spise rovfisk og tun på dåse, fordi:

  1. børns hjerner især udvikles meget i disse år og derfor er meget følsomme
  2. selv et lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børnenes lave kropsvægt.

Indholdet af miljøgifte er potentielt set væsentlig højere i fisk fra dambrug — ikke mindst fra dambrug i beskidte floder i fx Vietnam, Tailand og mange andre steder i udlandet. Risikoen for at få større mængder miljøgifte med i køber er væsentlig større, end hvis du vælger fisk, der er fanget på havet.

Vælg fisk af god kvalitet og ikke for meget, hvis du vælger at inkludere dem i din kost.

Sørg for at få nok omega-3, jod og selen fra andre fødevarer og/eller kosttilskud, hvis du fravælger fisk og skaldyr.

Spis mindre fisk for miljøets skyld

Overfiskning i havene, og den rovdrift mennesker visse steder driver på livet i havene, er et kapitel for sig. Ifølge en artikel på videnskab.dk har vi efter tusind år med ædegille spist 90 procent af livet i havet.

Det kan være endnu en gyldig og meget relevant grund til, at dække behovet for omega-3 fra vegetabilske fødevarer.

De fleste mennesker vil have let ved at få de nødvendige omega-3 fedtsyrer fra vegetabilske fødevarer som nødder, frø og grønne grøntsager.

Læs evt. også artiklerne: