Grøntsager er fyldt med næringsstoffer og slanker

Grøntsager er sprængfyldt med livsvigtige næringsstoffer samtidig med, at de fylder og mætter godt i forhold til hvor mange kalorier, de indeholder.


 
kalorietabel-brugervejledning
 

Slankeværdi faveskala:
Slankeværdi 10-9 Slankeværdi 8-7 Slankeværdi 6-5 Slankeværdi 4-3 Slankeværdi 2-1
Fødevare (per 100g) Kcal KJ Slankeværdi Protein (g) Fedt (g) Kulhydrat (g) Kostfibre (g) Calcium (mg)
Fødevare (per 100g) Kcal KJ Slankeværdi Protein (g) Fedt (g) Kulhydrat (g) Kostfibre (g) Calcium (mg)
Agurk 14 59 10 0.7 0.1 2.1 0.5 16
Agurk (sylt, m. dild), rå 12 50 10 0.5 0.3 2.4 1 57
Artiskok 52 217 9 3.3 0.2 10.5 5.4 44
Asparges, grønne 22 92 10 1.3 0.2 4 2 22
Asparges, hvide 25 104 10 2 0.2 4 2 17
Aubergine 23 96 10 1.1 0.2 4.9 3 9
Bambusskud (Moso), rå 40 167 10 3.9 0.2 6 1 55
Batat (sød kartoffel) 86 359 7 1.57 0.1 25 3 30
Bladbede, sølvbede 19 79 10 1.8 0.2 3.7 1.6 51
Bladselleri 22 92 10 0.7 0.2 5.1 1.6 57
Blomkål 25 104 10 2 0.3 5 2 22
Broccoli 34 142 10 3 0.4 6.5 2.6 47
Brøndkarse 11 46 10 2.3 0.1 1.5 0.5 120
Cayote, Keyote 19 79 10 0.8 0.1 4.5 1.7 17
Chili, peber, stærk, rød 40 167 8 2 0.4 8.8 1.5 14
Dild 43 180 10 3.5 1.1 7 2.1 208
Fennikel, knold 23 96 10 1.3 0.2 7 3 30
Forårsløg 33 138 10 1.8 0.2 7.3 2.6 72
Græskar 26 109 10 1 0.1 6.5 1 21
Grønkål 60 251 10 4.7 1.2 10.4 6.2 219
Sukkerært (mangetout) 48 200 9 3.8 0.3 8.7 2.3 45
Gulerod 38 159 10 0.8 0.4 9 2.7 33
Hvidkål 32 134 10 1.2 0.2 7.3 2.3 51
Hvidløg 160 668 8 6.4 0.5 33.1 2.1 21
Ingefær, rod 84 351 8 1.8 0.8 17.8 2 16
Jordskok 65 271 9 2.1 0.6 14.1 2.6 28
Julesalat 19 79 10 1.1 0.2 3.7 1.1 20
Karse 27 113 10 2.8 0.5 3.5 1.6 70
Kartoffel, uspecifik 78 326 7 2 0.3 18.3 1.4 6.8
Kartoffel, chips (franske kartofler) 531 2217 1 5.4 32 58 3.4 24
Kartoffel, pommes frites (friturestegte) 311 1298 3 3.7 14.8 42.4 3 13
Kartoffelmel 348 1453 3 0.2 0.1 85.3 0.3 25
Kinakål 17 71 10 1.3 0.2 3.3 1.2 77
Kinaradise 17 71 10 0.6 0.1 4.2 1.6 27
Knudekål, glaskål 25 104 10 1.7 0.1 6.2 3.6 24
Koriander, blade og stilk 26 108 10 2.3 0.29 4.5 3.2 61
Kørvel 21 88 10 4.1 0.6 10.4 2 400
Kålrabi, kålroe 34 142 10 1 0.1 8.6 2.9 47.4
Lucernespirer 27 113 10 4 0.7 2.1 1.9 32
Løg 40 167 9 1.1 0.3 10 1.9 23
Majroe 28 117 10 0.9 0.1 6.4 2 30
Maniok, cassava 159 664 6 1.4 0.3 38.1 1.8 16
Mælkebøtte, blade 45 188 10 2.7 0.7 9.2 3.5 187
Paksoi, pak-choi 14 59 10 1.5 0.2 2.2 1 105
Pastinak 63 263 9 2.1 0.5 14.6 4.5 55
Peberfrugt, grøn 21 88 10 0.9 0.17 4.6 1.8 10
Peberfrugt, rød 31 129 10 1.3 0.4 6.2 1.7 5.8
Peberrod 105 438 7 7.7 0.7 20.5 7.5 94
Persille 48 200 9 3.7 1.2 8 4.1 185
Persillerod 55 230 9 2.3 0.6 12.3 4.3 48.5
Porre 37 154 10 1.9 0.4 7.7 2.2 42.3
Purløg 26 108 10 2.4 0.6 4 2.4 57
Rabarber 26 109 8 0.9 0.3 6.8 3.8 115
Radise 11 46 10 0.8 0.1 2.5 1.3 35
Rosenkål, uspecifik 53 221 9 4.5 0.5 9.6 4.1 22.5
Rødbede 50 209 9 1.7 0.3 11.4 2.3 28.1
Rødbede, konserves (uden sukker) 29 121 9 0.9 0.1 7.2 2.3 15
Rødkål 30 125 10 1.5 0.2 6.5 2 44.5
Rødkål, konserves (uden sukker) 20 84 9 0.5 0.1 5.5 2.6 39.3
Salat, egeløv 15 63 10 1.4 1.4 2.8 1.5 36
Salat, endivie, (escarole/kruset) 13 54 10 1.3 0.2 3.3 3.1 52
Salat, hovedsalat 13 54 10 1.3 0.4 4 1.3 52.2
Salat, iceberg 14 58 10 1 0.1 3.2 1.1 18
Salat, radicchio rosso 23 96 10 1.4 0.3 4.5 0.9 19
Salat, romaine, romersk 16 67 10 1.2 0.3 3.3 2.1 33
Salat, ærteskud 29 121 10 4.7 0.5 3.2 2.2 40
Savoykål 27 113 10 2 0.1 6.1 3.1 35
Selleri, rod 35 146 9 1.8 0.3 8.2 3.9 41.5
Spidskål 27 113 10 2.1 0.3 4.9 1.9 33.7
Spinat 25 104 10 2.6 0.6 3.4 1.9 129
Squash 17 71 10 1.7 0.2 2.6 1.1 29
Svamp, Champignon 26 109 10 2.9 0.3 3.3 1.7 9.05
Svamp, Kantarel 38 159 10 1.49 0.53 6.9 3.8 15
Svamp, Maitake 31 129 10 1.94 0.19 7 2.7 1
Svamp, Portobello 22 92 10 2.11 0.35 3.9 1.3 3
Svamp, Shiitake 34 142 10 2.2 0.49 6.8 2.5 2
Svamp, Østershat 33 138 10 3.31 0.41 6.1 2.3 3
Tang, agar (tørret) 303 1265 5 2.3 0.3 78 5 650
Tang, ager, rå 26 109 10 0.54 0.03 6.8 0.5 54
Tang, kombu (tørret) 248 1035 5 7.9 0.5 55 5.3 680
Tang, Wakeme, rå 45 188 10 3 0.6 9 0.5 150
Tomat 20 84 10 0.7 0.3 5.7 1.4 9

De fleste grøntsager er meget slankende

De fleste grøntsager mætter umiddelbart mindre end andre fødevarer, men de indeholder til gengæld så få kalorier i forhold til, hvor meget de fylder i maven og i forhold til hvor mange kalorier, du bruger på at spise og fordøje dem, at der nærmest ikke er nogen grænse for, hvor meget du kan spise af dem, selv om du ønsker at tabe dig.

Grøntsager med slankeværdi 9 og 10 i tabellen ovenfor hører til de allerbedste fødevarer, når du ønsker at tabe dig. Jo flere du spiser af disse grønsager, desto hurtigere taber du dig.

Du får det største sundhedsmæssige udbytte af grøntsager ved både at spise mange af dem og ved at spise mange forskellige slags.

Tilberedning

Det er ikke kun fødevarer i sig selv, der har en slankeværdi. Flere andre faktorer spiller en rolle.

Slankeværdien af et fødemiddel påvirkes fx også væsentlig af tilberedningsmetoden.

Tommelfingerregel: Jo mindre tilberedt et fødemiddel er, desto mere slankeegnet er det — og desto højere slankeværdi har det.

Derfor er rå frugt og grøntsager en vigtig del af en sund og effektiv slankekost.

Råkostsalater

grøntsager
Spis også rå grøntsager

Grøntsager er på flere måder vores bedste kilde til vitaminer, kostfibre, mineraler og mange andre gavnlige stoffer — også selv om de er kogte.

En sund og effektiv slankekost indeholder derfor masser af grøntsager — både rå og skånsomt tilberedt.

En del af de af gavnlige stoffer i grøntsager ødelægges eller ændres af varmebehandling. Det er også derfor en god idé, at en stor del af kosten består af rå fødevarer.

Rå fødevarer indeholder generelt flere gavnlige stoffer, og mætter mere i forhold til kalorier, end når de er blevet kogt eller på anden måde tilberedt. Men nogle næringsstoffer er lettere tilgængelig i kogte fødevarer. Du optager fx væsentlig flere kulhydrater og proteiner (og derfor også flere kalorier) fra tilberedte fødevarer end fra rå fødevarer.

Jo flere rå fødevarer, du indtager, desto lettere vil du have ved at komme ned i vægt og holde vægten nede, og så giver rå mad trods alt næringsstofferne i den præcise form og kombination, som de findes i ubehandlede og utilberedte fødevarer.

Læs også artiklen:  Begynd med en kaloriefattig råkostsalat