Kød, kødpålæg, kødprodukter

For store mængder kød og andre animalske fødevarer øger risikoen — eller er mistænkt for at øge risikoen — for flere af de såkaldte civilisationssygdomme, herunder sukkersyge, hjertekarsygdomme, gigt og kræft.

Animalske fødevarer udgør også en væsentlig klimabelastning. Af disse og andre grunde er det en god idé at begrænse indtagelsen af kød og kødprodukter så meget som muligt.

Slankeværdi faveskala:
Slankeværdi 10-9 Slankeværdi 8-7 Slankeværdi 6-5 Slankeværdi 4-3 Slankeværdi 2-1

Undersøgelser har vist, at selv forholdsvis små mængder kød, griserødt kød (altså kød fra firbenede dyr som ko, gris, lam og ged) sandsynligvis øger risikoen for kræft. Og mange eksperter anbefaler, at vi højst spiser 300 gram kød om ugen og, at vi helt undgår forarbejdet kød som bacon, pølser og kødpålæg. Læs mere på dietandcancerreport.org

Ifølge Fødevarestyrelsen er kød er en vigtig brik i den danske ernæring, fordi 26% af vores proteiner kommer fra kød og kødprodukter, og fordi det er en vigtig kilde til visse vitaminer og mineraler.

Selv om Fødevarestyrelsens argumenter for, at inkludere kød i kosten på grund af indholdet af proteiner og andre næringsstoffer, mener de ikke, at det er godt at spise meget kød hver dag. De anbefaler, at du højst spiser 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin.

Kød har et højt indhold af mættet fedt og mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du vælger magert kød og kødpålæg

Ifølge artiklen: Spis sundt og skån miljøet hører kød og kødprodukter til de fødevarer, der efterlader det største klimaaftryk efterfulgt af ost, smør, æg og mælk. De laveste klimaaftryk kommer fra de vegetabilske madvarer som fx frilandsgrøntsager, mel, gryn og brød. Du kan derfor både spise sundere og reducere madens klimabelastning ved at spise mindre kød og flere grøntsager.

Mindre kød og mere grønt giver vægttab

Også ved vægtproblemer er det en god idé at undvære kødet. Fx viste en undersøgelse, at et vægttab, der holdt på længere sigt, hang sammen med:

1) Mindre indtagelse af deserter, søde sager og søde drikkevarer

2) Mindre indtagelse af kød og ost

3) Øget indtagelse af frugt og grøntsager.

Læs artiklen: Mindre kød og mere grønt giver vægttab

Læs evt. også artiken: Protein mod overvægt?

Tips til mindre kød i kosten

  • Indtag højst 300 gram kød om ugen. Fisk indeholder omega-3 fedtsyrer og er blandt andet derfor sundere end kød. Erstat eventuelt noget af kødet med fisk.
  • Undgå forarbejdet kød, altså kød konserveret ved rygning, saltning eller tilsætning af konserveringsmidler (kødpålæg, skinke, bacon, salami, hotdogs mv.).
  • Vælg de fedtfattige varianter.
  • Spis altid kød sammen med rigelige mængder grøntsager.
  • Erstat noget af det hakkede kød i fx fars med hakkede champignon eller mosede kartofler. Det giver endda mere smag, og gør retten saftigere.
  • Tilsæt mange revne, rå eller kogte grøntsager til sammenkogte retter, kødsovs, pizza og lignende.
  • Tilsæt revne grøntsager til kødfars— fx revne squash, gulerødder, kartofler og/eller pastinak — og du vil spise mindre kød og flere grøntsager, næsten uden at opdage det.
  • Bruger du kødsovs, så prøv at komme almindelige grønne bønner i kødsovsen. De skal bare lige koge med i de sidste 2-3 minutter. Det giver en god smag, og du får trods alt flere grøntsager smuglet ind i din kost på den måde. Prøv også at tilsætte porreskiver og andre grøntsager.
  • Begynd et måltid, der indeholder kød, med en råkostsalat. Det er sundt og vil gøre dig delvist mæt, før du kommer til retten med kød, og du spiser måske mindre.
  • Vælg retter, der indeholder mange grøntsager og kun lidt kød.

Vegetarkost kan være bedst

En fornuftig sammensat kost uden animalske fødevarer er sundest. Vegetarer får generelt mindre protein og mere kulhydrat end kødspisere, og er generelt slankere og har færre vægtproblemer.

I artiklen: Energigivende næringsstoffer nævner Fødevarestyrelsen blandt andet, at en varieret plantebaseret kost sagtens kan dække proteinbehovet. De fleste danskere får mere protein, end de har brug for. Det er derfor kun en fordel, at en vegetarkost normalt indeholder lidt færre proteiner end en kost med kød.

I artiklen Vegetarer skriver Fødevarestyrelsen, at du sagtens kan sammensætte en vegetarkost, som sikrer, at du får de nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner. Og i artiklen: Vegetarmad og sundhed, skriver de, at videnskabelige undersøgelser tyder på, at vegetarmad nedsætter risikoen for kroniske sygdomme som fedme, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes, visse former for kræft og nyrelidelser.