Mælk og mejeriprodukter

Slankeværdi faveskala:
Slankeværdi 10-9 Slankeværdi 8-7 Slankeværdi 6-5 Slankeværdi 4-3 Slankeværdi 2-1
Fødevare (pr. 100 g) Kcal KJSlankeværdi 1-10Protein (g)Fedt (g)Kulhydrat (g)Kostfibre (g)Calcium (mg)
Cacaomælk, 1,6% fedt7029253.41.610.30.595
Cacaomælk, skummetmælk6225963.519.90.1115
Feta, salatost, 22%2601086315220.50360
Feta, salatost, 3%10242661830.50-
Feta, salatost, middelhavs hvid ost, 17%225939413173.90357
Feta, uspecificeret, 21%2641102314.2121.281.50493
Feta, øko salattern, 24%2951232317240.50610
Fløde, 50%467195011.7502.7050
Fløde, kaffefløde, 10%12351453.1104.30107
Fløde, kaffefløde, 9 %11146353.29.14.30105
Fløde, madlavningsfløde, 15%16368143154.1099
Fløde, madlavningsfløde, 18 %19782242.8184.3093
Fløde, piskefløde, 31%292121922.2312.96069
Fløde, piskefløde, 36 % 350146113.8362.74066
Fløde, piskefløde, 38 % 362151112.1383.2070
Flødeost, cremeost, 1%10543861617.70351
Flødeost, cremeost, 15%20183947.915.38.10148
Flødeost, cremeost, 34%350146126.1534.45.52097
Fraiche, 15%16267653153.8099
Fraiche, 18 %18878552.8183.70100
Fraiche, 28%275114832284.4052
Fraiche, 38 %362151122.1382.2075
Fraiche, 5%8133874.853.40114
Fraiche, 9 %11045963.293.40109
Gedemælk6928853.64.14.50134
Gedeost, 30%, 50+3641520221.629.80.120298
Hytteost, 0,3%72301710.30.36.66086
Hytteost, 1%72301712.412.72061
Hytteost, 1,5%692887121.52.72061
Hytteost, 4%984096114.33.4083
Hytteost, laktosefri, 4%9840961441.80-
Kvark, 10%152635612.7102.90107
Kvark, 0,3%672808120.33.90140
Kvark, 2%80334811.31.6740.7133
Kvark, 8%11748877840157
Kærnemælk, 0,5%, mælkesyrekultur3615073.50.54.60119
Letmælk, 1,5%4619263.51.54.70120
Letmælksyoghurt, 1,5% 4820084.21.53.70120
Minimælk, 0,4 % 3615063.50.44.70129
Mozzarella, 13%, revet2481035328132.90714
Mozzarella, 16%, 30+2541060324.2615.92.770782
Mozzarella, 20%, 45+2951232223.819.85.580510
Mozzarella, 25%, 50+3181328222252.470725
Mozzarella, galbani, 18%, 45+33413942171820730
Ost, blå/hvidskimmelost, Høng, 39%, 65+ 4171741116390.50-
Ost, blå/hvidskimmelost, Saga, 42%, 75+4291791112420.50-
Ost, blåskimmelost, Danablu, 50+3411424220290.50536
Ost, blåskimmelost, Danablu, 60+39516491173710488
Ost, blåskimmelost, Mycella, 50+3541478221.529.50.50540
Ost, blåskimmelost, Mycella, 60+3901628116360.70528
Ost, blåskimmelost, Roquefort, 50+3691541121.530.620662
Ost, blåskimmelost, uspecificeret, 50+3531474221.428.72.340528
Ost, Camembert, 50+3001253219.824.30.50388
Ost, Cheddar, 50+4041687122.933.33.10710
Ost, Cheshire, 50+3871616123.431.210890
Ost, Danbo 26%, 45+3261361223260.10659
Ost, Danbo, 11%, 20+225939430110.50705
Ost, Danbo, 16%, 30+2601086327160.50723
Ost, Edam, 28%, 45+3571490225281.430731
Ost, Elbo, 26%, 40+3281369224260.50890
Ost, Emmentaler, 29%, 45+3791582229290.50893
Ost, Esrom, 25%, 45+3231349224250.50850
Ost, fast, uspecificeret, 10%, 20+2148934301010705
Ost, fast, uspecificeret, 16%, 30+2631098328.71610733
Ost, fast, uspecificeret, 26%, 45+3361403224260.50772
Ost, Gouda, 27%, 45+3561486224.927.42.20700
Ost, Gouda, 39%, 50+4842021134390.50735
Ost, Grana padano, 35+398166213329001071
Ost, Gruyere, 45+4131724129.832.30.40950
Ost, Havarti, 16%, 30+2631098329161.40788
Ost, Havarti, 27%, 45+3481453225271.20607
Ost, Havarti, 39%, 60+4291791118390.50571
Ost, hvidskimmelost, Brie, 50+3341394220.827.70.450184
Ost, hård, Parmesan, 26%, 35+3921637135.825.83.2201184
Ost, hård, Parmesan, revet, 28%, 35+4201754128.427.813.90853
Ost, hård, Parmesan, strimlet, 27%, 36+4151733137.927.33.4101253
Ost, hård, uspecificeret, 35%, 55+4111716124.934.50.10707
Ost, Maribo, 37%, 50+4301795121.437.42.60-
Ost, Marquis, 42%, 70+4331808113420.50-
Ost, Myseost, gjetost, brunost, 34+466194619.729.542.650400
Ost, Parmigiano reggiano, 40+392163713328.43.5701250
Ost, Samsø, 16%, 30+2501044326160.50-
Ost, Samsø, 26%, 45+3261361223260.50-
Ost, Svenbo, 30+2611090328161.40-
Ost, Svenbo, 45+3331390224261.40772
Ost, Svenbo, 50+3541478222291.40-
Ost, Thybo, 33%, 50+4171741130330.10-
Rygeost, 0,4%70292612.50.440280
Rygeost, 10%146610410103.60290
Skummetmælk, 0,1 % 3414263.40.14.70122
Skummetmælksyoghurt, 0,2 %5623485.730.187.680199
Skyr naturel, cheasy, 0,2%662768110.240115
Skyr naturel, Thise, 0,2%602518110.23.50-
Smelteost, Buko naturel, 25%252105234.52530-
Smelteost, Buko naturel, 4%9840951243.40-
Smelteost, processed cheese, 10%, 25+190793416.79.69.70.2418
Smelteost, processed cheese, 16%, 40+20886831615.51.50570
Smelteost, processed cheese, 30%, 50+3751566222.131.21.730.1614
Smør, med havsalt, 69% smør og 19% rapsolie680283910.6750.7017
Smør, saltet717299310.981.10.06024
Sødmælk, 3,5%6326353.43.54.80119
Sødmælksyoghurt, 3,5%6326373.63.53.50121
Tykmælksyoghurt, acidophilus, 3,5%6326373.83.53.50133
Ylette, acidophilus, 1,5%5422585.81.53.50206
Ymer, acidophilus, 3,5%7129675.63.53.40199
Yoghurt med frugt, 1,4%, uspecificeret10142274.91.418.690169
Yoghurt naturel, ca. 0,5%3916384.30.53.60153
Yoghurt naturel, ca. 1,5%4619283.81.53.60135
Yoghurt naturel, ca. 3,5%6125573.53.34.70119
Yoghurt, græsk style, frugt13757254.88.411.20141
Yoghurt, græsk, 10%13556457.51040126
Yoghurt, græsk, 2%7330589.91.93.90115
Yoghurt, græsk, 5%9740567.3540100
Fødevare (pr. 100 g) Kcal KJSlankeværdi 1-10Protein (g)Fedt (g)Kulhydrat (g)Kostfibre (g)Calcium (mg)

Vi har i Danmark både et stort udvalg og et stort forbrug af mælk og mejeriprodukter.

mælk og ost
Mælk og ost

Grunden til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi inkluderer mælk og mejeriprodukter i kosten er, at mælk er rig på næringsstoffer.

Læs mere i artiklen: Mælk og ost

Der er dog også mange problemer eller potentielle problemer forbundet med indtagelse af mælk og mejeriprodukter. Nogle af disse problemer berøres kort i artikler fra fødevarestyrelsen på altomkost.dk — blandt andet, at mælk er fattig på jern og hæmmer optagelsen af jern, at ca. 50 % af danskernes alt for høje indtag af mættet fedt kommer fra mejeriprodukter og, at en del mejeriprodukter indeholder store mængder sukker.

Men der er eller kan også være andre problemer forbundet med mælk og mejeriprodukter.

Der har i de senere år været foretaget en række undersøgelser, som ikke har været finansieret af mejeriindustrien, der har tegnet et noget andet billede, end vi tidligere har fået beskrevet.

Det er blandt andet blevet tydeligt, at især visse former for mælk- og mejeriprodukter kan have skadelige virkninger og, at mælk slet ikke gavner knoglerne i den udstrækning, som man tidligere troede.

  • I artiklen: Laktoseintolerante har lavere risiko for kræft på videnskab.dk beskrives en undersøgelse, der viser, at personer, der er laktoseintolerante, har en væsentlig lavere forekomst af kræft i lungerne, brysterne og æggestokkene. Det betyder ikke nødvendigvis, at mælk medvirker til disse kræftformer, men når risikoen for kræft i æggestokke, lunger og bryster er væsentlig mindre blandt personer, der udelukker mælk og mælkeprodukter (pga. laktoseintolerance), kan det være et argument for at holde indtagelsen af mælk og mejeriprodukter på et minimum eller helt udelukke dem fra kosten.
  • Undersøgelser viser, at der er store forskelle i forekomsten af bryst- og æggestokkræft på tværs af forskellige områder af kloden. Væsentlig flere mennesker rammes af disse kræftformer i Nordamerika, Vesteuropa og Skandinavien end fx i Øst- og Centralafrika, hvor forekomsten er lav. Det har givet anledning til, at flere forskere mistænker, at det store forbrug af mælk og mejeriprodukter i Nordamerika og Vesteuropa medvirker til øget forekomst af kræft i disse regioner.
  • En undersøgelse har vist, at kvinder, der drak tre glas eller mere dagligt, var dobbelt så tilbøjelig til at dø tidligt end dem, der drak mindre end et glas.
  • Det er naturligvis vigtigt, at kosten indeholder nok calcium, men nye omfattende analyser af undersøgelser har faktisk vist, at ekstra meget calcium i form af mælk eller kalktilskud ikke ser ud til at styrke ældres knogler — i det mindste ikke af betydning. Læs evt. artiklen: Ekstra calcium til ældre styrker sandsynligvis ikke deres knogler

Der er en tendens til, at myndighederne er blevet mindre skråsikre vedr. deres anbefaling af mælk og mejeriprodukter i de senere år, og det må anses for sandsynligt, at der indenfor få år kommer nye officielle anbefalinger om mælk, hvor mælk og mejeriprodukter kun vil blive anbefalet i specielle situationer.

Der er både argumenter for og imod, at inkludere mælk og mejeriprodukter i kosten. Hvis du fx spiser en del animalske fødevarer men ingen mejeriprodukter og kun få grøntsager, kommer du let under 400 mg kalk dagligt — hvilket med den type kost væsentlig øger risikoen for knogleskørhed.

Hvad du kan gøre, hvis du fravælger mælk

Hvis du har laktoseintolerans eller af andre grunde ikke kan tåle mælk — eller hvis du vælger at undgå mælk og mejeriprodukter af etiske eller sundhedsmæssige grunde — behøver det ikke at være et problem. Du kan tværtimod med fordel undgå de uheldige stoffer i mælk og alligevel få nok calcium og andet, mælk indeholder, ved at tilrettelægge en sund og alsidig kost, der blandt andet indeholder rigelige mængder grøntsager.

Læs artiklen: Stærke knogler … hele livet.

Hvad du kan gøre, hvis du vælger mælk

Hvis du ønsker at indtage mælk eller mejeriprodukter, så vælg de fedtfattige økologiske varianter, og hold dig til et enkelt glas eller mindre dagligt.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du vælger de magre produkter — altså fx skummet-, mini- eller kærnemælk frem for let- og sødmælk. Det gælder dog ikke for børn under et år. De fedtfattige varianter er at foretrække, hvis du ikke kan eller ønsker at undvære mælk og mælkeprodukter.

Syrnede mælkeprodukter som eksempel yoghurt, skyr og ost hører muligvis til de bedste mælkeprodukter — især de produkter, der er tilsat gavnlige bakterier (probiotika). Vælg evt. fedtfattig, økologisk yoghurt med probiotika uden sukker.


Læs evt. også artiklerne:

Ny undersøgelse sår igen tvivl om mælk

Mælk — godt eller skidt?