Slik, søde sager og snacks

Slankeværdi faveskala:
Slankeværdi 10-9 Slankeværdi 8-7 Slankeværdi 6-5 Slankeværdi 4-3 Slankeværdi 2-1

Frugt kan være en god erstatning for slik og søde sager

Mange bliver fristet til at spise slik, chokolade, kage eller andre søde sager. Her er frugt en sund og god løsning.

Prøv at spise frugt som dessert og/eller som mellemmåltid. Det vil frugt i stedet for sliksandsynligvis tilfredsstille din trang til søde sager i løbet af dagen.

Prøv fx at stoppe med at spise, før du er mæt, og spis så et stykke frugt til dessert. Du vil sandsynligvis opdage, at frugten får dig til at være mæt på en behagelig måde, så du ikke har lyst til slik eller noget andet sødt.

Det er meget bedre at vælge frisk frugt eller en frugtsalat/frugtis af friske/frosne frugter, end at spise slik og andre søde sager.

Du kan have en banan med i tasken, når du er ude og ikke vil fristes til at købe chokolade, slik, kager eller andet, der feder.

Vandmelon fylder godt i maven og er et glimrende mellemmåltid, hvis du har lyst til noget sødt. Du kan også prøve med ananas, der både mætter og smager af meget men kun indeholder få kalorier.

Tørrede frugter i stedet for slik

Tørrede frugter som svesker, rosiner, abrikoser mv. er sundere og feder mindre end det meste slik, men de indeholder mange kalorier og bør enten undgås, så længe du ønsker at tabe dig, eller kun indgå i kosten i små mængder — fx som erstatning for sukker på havregrøden, i mysli o.l.

De tørrede frugter er på mange måder bedre end sukkerholdigt slik, eftersom frugternes høje indhold af fibre og kulhydrater virker væsentlig mere mættende end slik og søde sager, og er med til at holde maven i gang. Problemet er dog, at mange former for tørret frugt — fx tørret papaja, mango, bananstykker mv. — ofte er tilsat sukker, selv om det naturligvis er mindre, end det er tilfældet med slik og søde sager.

Der er flere grunde til, at det er fornuftigt at inkludere frugt i din slankekost, også selv om frugt indeholder ca. dobbelt så mange kalorier per gram i forhold til grønsager. En af de vigtigste grunde er, at frugt i mange sammenhænge kan mindske trangen til noget sødt og evt. kan erstatte slik, kager o.l.

På slankeopskrifter.dk kan finde opskrifter på desserter og kager