Slankeværdi — vægttab på den gode måde

Vurdering af slankeværdi
Vurdering af slankeværdi

Af John Buhl

Den bedste og mest enkle måde at tabe sig på er ved at spise mad med høj slankeværdi

Ideen om, at give fødevarer en slankeværdi, opstod første gang i 1995. Formålet var at komme med nogle generelle tommelfingerregler for, hvor “slankeegnede” forskellige fødevarer er. Få år senere blev slankeværdi en del af kalorietabellerne på kalorietabel.dk

Når vi vurderer et fødemiddel i forhold til kalorieindhold og de faktorer, der har indflydelse på optagelsen af kalorier, mæthed, forbrænding, påvirkning af tarmfloraen mv., kan vi i det mindste nogenlunde vurdere, hvilken såkaldt slankeværdi det pågældende fødemiddel har.

Udregning af slankeværdi

Uanset, hvordan vi vender og drejer det, så handler vægttab i bund og grund om, at du vænner dig til at spise nok af de fødevarer, der hjælper dig ned i vægt — altså at spise mad, der ikke alene giver dig god mæthed og tilfredshed i forhold til de kalorier, de indeholder, men også på andre måder gør det overkommeligt for dig at komme ned i vægt og fastholde det vægttab, du opnår.

Hvis du gennem årene har været på mange slankekure og diæter, har du sandsynligvis lært at spise på måder, som forværrer dine vægtproblemer. Når du først har vænnet dig til en bestemt kost, kan det kræve en del at blive “afvænnet” og tilegne dig nye kostvaner.

Hvis den mad, du spiser mest af, indeholder mange kalorier, skader tarmfloraen, mangler vigtige næringsstoffer eller ikke mætter særlig godt (i forhold til kalorieindholdet) er det ikke så underligt, hvis du har svært ved at komme ned i vægt eller holde vægten nede.

Når du gør sund mad med høj slankeværdi til en naturlig del af de kostvaner, du holder af, har du klaret dine vægtproblemer, og i væsentlig grad forbedret din fremtidige sundhed.

Du bliver også i stand til at spise dig mæt i de fødevarer, du har lyst til, når du er sulten.

Eksempler på nogle af de faktorer, som umiddelbart spiller en rolle for et fødemiddels slankeværdi er:

  • indhold af kalorier
  • hvor meget maden fylder og mætter på en god måde i forhold til kalorieindholdet (det vigtigste punkt)
  • indhold af fedt og hvilke fedtstoffer
  • indhold af kulhydrater og hvilke kulhydrater
  • indhold af proteiner
  • madens tilberedning
  • påvirkning af tarmfloraen
  • fødevarernes tendens til at hæmme eller fremme inflammation
  • tilsætningsstoffer, som måske direkte eller indirekte kan påvirke vægten
  • fødevarers indhold af stoffer, der har en indirekte indflydelse — som fx ved at påvirke hormonbalance, søvn, stofskiftet eller andet, som kan eller sandsynligvis kan påvirke vægten
  • visse usunde eller direkte sundhedsskadelige fødevarer eller kostvaner kan i nogle tilfælde medvirke til et umiddelbart vægttab, men vil på længere sigt enten forværre vægtproblemer eller udgøre en helbredsrisiko og kan derfor ikke på sigt være en del af fornuftige kostvaner.

BEMÆRK: Ideen med at give fødevarer en slankeværdi er IKKE et forsøg på, at fortæller dig, hvad du må spise og ikke må spise. Du kan sagtens spise fødevarer, som du let tager på af (lav slankeværdi), men du kan vælge at begrænse din indtagelse af disse fødevarer, så længe du ønsker at tabe dig, og du kan vælge at spise mere mad med høj slankeværdi.

Tænk også på, hvordan din kost påvirker din vægt på længere sigt

Selv om nogle fødevarer eller grupper af fødevarer kan medvirke til et umiddelbart vægttab, kan de faktisk på længere sigt være med til at forværre dine vægtproblemer. De har derfor heller ikke fået så høj slankeværdi, som de måske ved første øjekast ser ud til at fortjene. Det kan gælde meget stærke krydderier, visse animalske fødevarer mv. Det gælder også fødevarer med tilsatte aromastoffer, kunstige sødestoffer o.l.

Mange fødevarer indeholder aroma- og farvestoffer, sødemidler, smagsforstærkere og meget andet, så de appellerer til din appetit, og derved på længere sigt kan forårsage eller medvirke til vægtproblemer.

Tendensen til at hæmme eller fremme inflammation påvirker også slankeværdien af fødevarerne, eftersom der er en sammenhæng mellem overvægt og et eller andet niveau af kronisk inflammation.

Du kan muligvis komme ned i vægt med en lang række usunde fødevarer, som på sigt går ud over din sundhed, men disse fødevarer kan naturligvis ikke anbefales og har ikke en høj slankeværdi. Formålet er, at du taber dig på en fornuftig måde. Derfor indgår fødevarernes generelle sundhed også som en faktor, når deres slankeværdi vurderes og bestemmes.

Når du har gjort det til en vane at spise masser af mad med høj slankeværdi — og du begynder at holde af den slags mad — har du løst dine vægtproblemer.

Bogen Slankeværdi — nøglen til vægttab forklarer det hele mere uddybende.

Slankeværgi — nøglen til vægttab

Slankeværdi farveskala

10-98-76-54-32-1

10-9

Disse fødevarer kan du frit spise af når som helst, du har lyst. Det er de bedste fødevarer, du kan spise, når du vil ned i vægt. De fleste mennesker vil tabe sig meget og hurtigt, når først de begynder at spise store mængder slankeværdi 9 og 10 fødevarer i forhold til, hvad de ellers spiser. En del frugt og næsten alle grøntsager har slankeværdi 9 eller 10.

8-7

Disse fødevarer indeholder forholdsvis få kalorier i forhold til, hvor godt de mætter og hvor mange næringsstoffer, de indeholder. En stor del af bønner, linser og ærter har slankeværdi 7 eller 8. Det samme gælder en del fisk og skaldyr.

6-5

Her begynder portionskontrol at spille en rolle. Det er fødevarer, som du tager på af, hvis du spiser for meget. Vær mere opmærksom på, kun at spise når du er sulten og så længe, du er sulten. En del kornprodukter har slankeværdi 5 eller 6. Det samme gælder nogle fisk og skaldyr.

4-3

Her spiller portionskontrol en væsentlig rolle. Spis kun sjældent eller udelad helt fra din kost. Spis små mængder og sammen med store mængder fødevarer, der har høj slankeværdi. Nogle kødprodukter og andre animalske fødevarer har slankeværdi 3 eller 4. Også en del nødder og frø har slankeværdi 3 eller 4.

2-1

Det er bedst helt at undgå disse fødevarer eller kun spise meget lidt og eventuelt kun ved særlige lejligheder. En anelse af og til kan indgå i retter. Sørg for kun at spise, når du er sulten og så længe, du er sulten. De fleste fedt- og sukkerrige fødevarer er i denne kategori. De fleste meget raffinerede og ultraforarbejdede fødevarer er i denne kategori. Spis store mængder fødevarer med høj slankeværdi i måltider, der indeholder fødevarer med slankeværdi 1 eller 2.