Slankeværdi — vægttab på den gode måde

Vurdering af slankeværdi
Vurdering af slankeværdi

Af John Buhl

Den bedste og mest enkle måde at tabe sig på er ved at spise mad med høj slankeværdi

Ideen om, at give fødevarer en slankeværdi, opstod første gang i 1995. Formålet var at komme med nogle generelle tommelfingerregler for, hvor “slankeegnede” forskellige fødevarer er. Få år senere blev slankeværdi en del af kalorietabellerne på kalorietabel.dk

Den slankeværdi, jeg har givet de enkelte fødevarer, har igennem årene givet anledning til mange spørgsmål og diskussioner. Det kan jo altid diskuteres, hvilken slankeværdi forskellige føde- og drikkevarer bør have, og hvad der bør lægges mest vægt på — og forskning giver os jo hele tiden nye oplysninger om, hvordan forskellige fødevarer direkte eller indirekte i mere eller mindre udstrækning kan påvirke vægten.

Når et fødemiddel vurderes i forhold til kalorieindhold og de faktorer, der har indflydelse på optagelsen af kalorier, mæthed, forbrænding, påvirkning af tarmfloraen mv., kan vi i det mindste nogenlunde vurdere, hvilken slankeværdi det pågældende fødemiddel bør have.

Ved at forstå noget om fødevarernes slankeværdi og hvorfor, de er blevet tildelt en bestemt slankeværdi, vil du også forstå, hvordan du på en enkel og smart måde kan spise masser af sund og lækker mad og alligevel tabe dig.

Selv om du løser dine vægtproblemer ved at spise nok mad med høj slankeværdi, kan der være ganske mange grunde til, at du kan finde det svært i starten.

Stress, indgroede vaner, manglende opbakning fra omgivelserne, afhængighed af visse kalorierige fødevarer og meget andet kan gøre det svært at indføre en kost med høj slankeværdi.

Ingen af de udfordringer, du vil løbe ind i, når du går i gang med at tabe dig, ændrer dog på det faktum, at du taber dig på en let og smart måde ved at sørge for, at din samlede kost har en tilstrækkelig høj slankeværdi.

Udregning af slankeværdi

Langt den vigtigste faktor, der afgør i hvor stor udstrækning et fødemiddel er velegnet, når du vil ned i vægt, er indholdet af næringsstoffer, og hvor meget det mætter på en god og tilfredsstillende måde i forhold til kalorieindholdet.

Men fordi det ikke er den eneste faktor, og der faktisk er en lang række egenskaber ved fødevarer, som spiller en rolle, bruger vi ordet slankeværdi som en betegnelse for den samlede vurdering af de egenskaber ved et fødemiddel, der kan spille en rolle i forbindelse med vægten — både på kort og lang sigt.

Uanset, hvordan vi vender og drejer det, så handler vægttab i bund og grund om, at du vænner dig til at spise nok af de fødevarer, der hjælper dig ned i vægt — altså at spise mad, der ikke alene giver dig god mæthed og tilfredshed i forhold til de kalorier, de indeholder, men også på andre måder gør det overkommeligt for dig at komme ned i vægt og fastholde det vægttab, du opnår.

Hvis du gennem årene har været på mange slankekure og diæter, har du sandsynligvis lært at spise fødevarer og måske at spise på måder, som forværrer dine vægtproblemer. Når du først har vænnet dig til en bestemt kost, kan det kræve en del at blive “afvænnet” og tilegne dig nye kostvaner.

Hvis den mad, du spiser mest af, indeholder mange kalorier, skader tarmfloraen, mangler vigtige næringsstoffer eller ikke mætter særlig godt (i forhold til kalorieindholdet) er det ikke så underligt, hvis du har svært ved at komme ned i vægt eller holde vægten nede.

Når du gør sund mad med høj slankeværdi til en naturlig del af de kostvaner, du holder af, har du klaret dine vægtproblemer, og i væsentlig grad forbedret din fremtidige sundhed. Du bliver også i stand til at spise dig mæt i de fødevarer, du har lyst til, når du er sulten.

Eksempler på nogle af de faktorer, som umiddelbart spiller en rolle for et fødemiddels slankeværdi er:

  • indhold af kalorier
  • hvor meget maden fylder og mætter på en god måde i forhold til kalorieindholdet (det vigtigste punkt)
  • indhold af fedt og hvilke fedtstoffer
  • indhold af kulhydrater og hvilke kulhydrater
  • indhold af proteiner
  • madens tilberedning
  • påvirkning af tarmfloraen
  • fødevarernes tendens til at hæmme eller fremme inflammation (betændelse)
  • tilsætningsstoffer, som måske direkte eller indirekte kan påvirke vægten
  • fødevarers indhold af stoffer, der har en indirekte indflydelse — som fx ved at påvirke hormonbalance, søvn, stofskiftet eller andet, som kan eller sandsynligvis kan påvirke vægten
  • visse usunde eller direkte sundhedsskadelige fødevarer eller kostvaner kan i nogle tilfælde medvirke til et umiddelbart vægttab, men vil på længere sigt enten forværre vægtproblemer eller udgøre en helbredsrisiko og kan derfor ikke på sigt være en del af fornuftige kostvaner.

En ny bog om slankeværdi er på vej, som forklarer det hele mere uddybende.

Ideen med at give fødevarer en slankeværdi er ikke et forsøg på, at fortæller dig, hvad du skal spise og ikke spise. Du kan sagtens spise fødevarer, som du let tager på af (lav slankeværdi), men du kan vælge at begrænse din indtagelse af disse fødevarer, så længe du ønsker at tabe dig, og du kan vælge at spise mere mad med høj slankeværdi.

Tænk også på, hvordan din kost påvirker din vægt på længere sigt

Selv om nogle fødevarer eller grupper af fødevarer kan medvirke til et umiddelbart vægttab, kan de faktisk på længere sigt være med til at forværre dine vægtproblemer. De har derfor heller ikke fået så høj slankeværdi, som de måske ved første øjekast ser ud til at fortjene. Det kan gælde meget stærke krydderier, visse animalske fødevarer mv. Det gælder også fødevarer med tilsatte aromastoffer, kunstige sødestoffer o.l.

Mange fødevarer indeholder aroma- og farvestoffer, sødemidler, smagsforstærkere og meget andet, så de appellerer til din appetit, og derved på længere sigt kan forårsage eller medvirke til vægtproblemer.

Tendensen til at hæmme eller fremme inflammation påvirker også slankeværdien af fødevarerne, eftersom der er en sammenhæng mellem overvægt og et eller andet niveau af kronisk inflammation. Derfor vil det trække slankeværdien af fx forarbejdet og rødt kød ned, eftersom det kan fremme inflammation i kroppen — selv om det er proteinrigt og fx magert kød kun har et moderat indhold af kalorier i forhold til, hvor meget det mætter.

Du kan faktisk fastholde en normalvægt med en lang række usunde fødevarer, som på sigt ødelægger dit helbred, men disse fødevarer kan naturligvis ikke anbefales og har ikke en høj slankeværdi. Formålet er, at du taber dig på en fornuftig måde. Derfor indgår fødevarernes generelle sundhed også som en faktor, når deres slankeværdi vurderes og bestemmes.

Når du først har vænnet dig til at spise store mængder af de fødevarer, som du umuligt kan tage på af, begynder vægttabet at komme af sig selv, uden du behøver at spise mindre portioner mad.

Jo mere du spiser af visse fødevarer, desto lettere og hurtigere taber du dig.

Når du har gjort det til en vane at spise masser af mad med høj slankeværdi — og du begynder at holde af den slags mad — har du løst dine vægtproblemer.