Annonce google indsætter, som vi ikke har indflydelse på:

Vegetar | Næringsstoffer i vegetabilske fødevarer

Er du vegetar, får du sikkert mange spørgsmål om proteiner og andre næringsstoffer i din kost. Fremover henviser du blot til denne tabel 🙂

Mange er i tvivl om, hvorvidt man som vegetar kan få alle nødvendige næringsstoffer fra kosten.

Ikke mindst forældre til børn og unge får ualmindelig mange rynker i panden, når datteren eller sønnen pludselige siger: “Jeg vil være vegetar”.

Relevante næringsstoffer, hvis du er vegetar eller næsten vegetar

Den anbefalede daglige tilførsel for næringsstofferne nævnt i tabellen er:

  • Protein: 0,83 gram per kilo, du vejer (ca. 1 gram per kilo for veganere er måske bedst)
  • Lysin: 30 mg per kilo, du vejer.
  • Methionin: 10 mg per kilo, du vejer.
  • Calcium: 800 mg
  • Jern: 15 mg
  • Zink: 10 mg
  • Selen: 55 mikrogram
  • Jod: 150 mikrogram
  • Omega-3: (delvist ukendt).


Brug tabellen rigtigt

Hvis du ønsker at se de rigeste vegetabilske kilder til et næringsstof, klikker du på det pågældende næringsstof — fx “Lys (mg)” for at se hvilke vegetabilske fødevarer, der indeholder mindst lysin. Klik igen på “Lys (mg)”, og du kan se hvilke vegetabilske fødevarer, der indeholder mest lysin.

Sådan kan du gøre med alle næringsstoffer og hurtigt finde de rigeste vegetabilske kilder, til det eller de pågældende næringsstoffer.

Se også under brugervejledning.

Gruppe for vegetarer på Facebook
Bliv medlem af gruppen om plantebaseret kost på Facebook. Klik på billedet.

En vegetar, der udelukker alle animalske fødevarer fra kosten (veganer), bliver ofte i særlig grad bombarderet med spørgsmål, om kostens indhold af proteiner, vitaminer mv.

Du kan læse mere om en kost helt uden animalske fødevarer — veganerkost — på veganerkost.dk

Især vil mange som ny vegetar være usikker på, om kosten nu også indeholder alt, hvad kroppen har brug for.

Her er en omfattende men forhåbentlig alligevel overskuelig tabel over de næringsstoffer, som potentielt set kan være et problem at få nok af på en plantebaseret kost.

Der er generel enighed om, at vi ikke kan få nok D-vitamin og B12-vitamin fra vegetabilske fødevarer (medmindre vitaminerne er tilsat fødevareprodukter), fordi vegetabilske fødevarer ikke indeholder disse næringsstoffer. Vegetarer bør altid tage B12-vitamin. D-vitaminer kommer fra solen eller kosttilskud.

Der er straks mindre enighed om en række andre næringsstoffer.

De andre næringsstoffer, der kan være tvivl om, er inkluderet i tabellen ovenfor. Tabellen omfatter alle almindelige vegetabilske fødevarer — frugt, bær, grøntsager, svampe, tang, bælgfrugter, kornprodukter, nødder og frø.

Tabellen er både velegnet for fagfolk, når de skal sammensætte en dækkende kost for en klient, der spiser plantebaseret, og for alle, der blot overvejer at gå over til en mere plantebaseret kost.

En vegetar — uanset hvilken form for vegetar — kan sagtens sammensætte en kost, der indeholder alle nødvendige næringsstoffer (bortset fra B12 og D-vitamin).

Læs evt. mere om B12 og indtagelse af B12-vitamin på denne side

Når du blot sikrer, at din kost indeholder alle nødvendige næringsstoffer (og supplerer med relevante kosttilskud), kan du glæde dig over, at du som vegetar får en større variation af gavnlige plantestoffer.

Når du tilrettelægger en plantebaseret kost — med eller uden mindre mængder animalske fødevarer — så den indeholder nok af alle næringsstoffer, kan den have store sundhedsmæssige fordele.

Vi ved fra videnskabelige undersøgelser, at en kost, der kun eller hovedsageligt indeholder planter uden ultraforarbejdede fødevarer, er sundest for os mennesker, når blot behovet for alle næringsstoffer er dækket.

Verdenssundorganisationen WHO skriver blandt andet i artiklen: A healthy lifestyle: »Spis en nærende kost baseret på en variation af fødevarer, der hovedsageligt stammer fra planter, snarere end dyr.«

Brug gerne kontaktformularen her, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til tabellen.