Kalk (calcium/kalcium)
En kost med mange animalske fødevarer, raffinerede kornprodukter, sukker, for meget salt, alkohol e.l., vil væsentlig øge risikoen for blandt andet kalkmangel og knogleskørhed.
Hvis du spiser som de fleste gør i Danmark — altså en del kød, drikker meget kaffe, en del søde sager, for meget salt — er der en reel risiko for, at du kommer i underskud af kalk, medmindre du drikker mælk eller tager kalktilskud, men ikke hvis du sørger for at tilrettelægge en sund kost.
Der er ingen næringsstoffer i mælk og mejeriprodukter, du ikke let kan få fra andre fødevarer. På kalorietabellen kan du se, hvilke vegetabilske fødevarer, der indeholder mest kalk.
Det er vigtigt at få nok kalk i kosten eller som kosttilskud, ikke mindst hvis du er i gang med at tabe dig og måske spiser mindre og lidt mere ensidigt, end du plejer.
Der er delte meninger om, hvorvidt calcium kan hjælpe med vægttab, og videnskabelige undersøgelser har ikke givet entydige resultater. Nogle undersøgelser viser en lille men positiv effekt af calciumrig kost (måske fordi kalk i mindre udstrækning kan forhindre at noget af fedtet i kosten bliver optaget).
Men endnu vigtigere er det, at mangel på calcium i kosten kan gå ud over knoglerne. Hvis du begrænser din kalorieindtagelse skal du være opmærksom på, at du alligevel får nok calcium.
Derfor kan du se fødevarernes kalkindhold på kalorietabellen.
Hvis du er i tvivl, om du får nok kalk, så tag et dagligt tilskud af kalk sammen med D-vitamin eller sammen med en daglig vitamin- og mineraltablet, der også indeholder D-vitamin, så er du på den sikre side. Om sommeren, hvor du får nok sol på kroppen, behøver du ikke at tage tilskud af D-vitamin.