Følelse af ensomhed kan fremme høj indtagelse af kalorier

En ny undersøgelse viser, at kvinder, der opfatter sig selv som ensomme, har aktivitet i områder af hjernen forbundet med trang og lyst til at spise, især når de blev vist billeder af fødevarer med højt kalorieindhold, såsom sukkerholdige fødevarer.

93 kvinder deltog i undersøgelsen.

Forskerne fandt, at kvinder, der havde højere niveauer af social isolation, havde en tendens til at have højere fedtmasse, lavere kostkvalitet, større trang, belønningsbaseret spisning og ukontrolleret spisning og øgede niveauer af angst og depression.

Kvinderne fik derefter vist billeder af mad versus nonfood, sød mad versus nonfood og velsmagende mad versus nonfood. MR-scanninger registrerede deltagernes hjerneaktivitet, mens de så disse billeder.

Forskerne fandt, at gruppen af kvinder, der opfattede sig selv som ensomme, oplevede øget aktivering i områder af hjernen forbundet med en større trang til at spise sukkerholdige fødevarer og nedsat aktivering i hjerneregionen forbundet med selvkontrol over for spiseadfærd.

_____

Kilder:

Zhang X, Ravichandran S, Gee GC, et al. Social Isolation, Brain Food Cue Processing, Eating Behaviors, and Mental Health Symptoms. JAMA Netw Open. 2024;7(4):e244855. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.4855

Feeding the lonely brain

_____

Kommentar:

Undersøgelsen bekræfter, at ensomhed eller at føle sig alene kan øge trangen til at spise mere usundt og indtage for mange kalorier.

Det kan muligvis være en hjælp for nogle ensomme overvægtige at være opmærksom på dette faktum, og gøre lidt ekstra for at finde flere gode sociale forbindelser og vænne sig til at spise fødevarer med høj slankeværdi, så det er lettere at spise mere mad uden at tage på.