Lettere vægttab ved regelmæssigt notering af vægt, kost og motion

I et nyt studie gennemførte 78 voksne overvægtige et 3-måneders vægttabsprogram efterfulgt af en 9-måneders vedligeholdelsesperiode.

De blev opfordret til selv at overvåge og hver uge rapportere deres daglige vægt, madindtag og fysisk aktivitet via en hjemmeside tilknyttet undersøgelsen.

Forskerne kunne se, at der var en sammenhæng mellem, hvor godt de overvægtige overholdt at rapportere, og hvor meget de tog på igen efter vægttabet.

Resultater viser, at selvmonitorering mindst 3 dage/uge kan være gavnlig for at understøtte langsigtet vægtvedligeholdelse, selvom større fordele i forhold til vægttab kan opnås ved at rapportere 5 til 6 dage om ugen.

Kilde: Kelsey M. Arroyo, Chelsea A. Carpenter, Rebecca A. Krukowski, Kathryn M. Ross. Identification of minimum thresholds for dietary self-monitoring to promote weight-loss maintenance. Obesity Volume 32, Issue 4, April 2024, Pages 655-659

_____

Kommentar:

Jo mere vi satser på en kost, der i sig selv gør vægttab lettere (en sund kost med lav kalorietæthed), desto mindre er der behov for at holde styr på og nedskrive hvad og hvor meget, vi spiser.

Jo mere, du gør din nye sunde kaloriebegrænsede kost til indgroede kostvaner, desto mindre betyder det at nedskrive eller rapportere din vægt, hvad du spiser, din motion eller andet.

Indtil den nye livsstil er blevet til indgroede vaner er det nok besværet værd for de fleste at føre en slags dagbog over, hvordan det går med deres vægttab, og især hvor godt de klarer at indføre de vaner, der gøre vægttab og vægtvedligeholdelse lettere.