Vægtstigmatisering kan føre til selvstigmatisering

Teenagere, der føler at familien eller medier presser dem til at tabe sig, kan senere opleve mindre selvværd eller selvstigmatisering.

Ved at analysere data fra et stort studie (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) undersøgte forskerne forskelle i selvstigmatisering hos over 4.000 mennesker i alderen 31 år efter køn, etnicitet, socioøkonomiske faktorer, seksuel orientering og familie og bredere sociale påvirkninger i barndom og ungdom.

De fandt, at følelsen af pres fra familien til at tabe sig, vægtrelateret drilleri fra familiemedlemmer og følelsen af pres fra medierne til at tabe sig som teenager, alle var forbundet med højere niveauer af selvstigmatisering i en alder af 31, som ikke kunne forklares med forskelle i kropsmasseindeks (BMI).

At blive mobbet i ungdomsårene (i en alder af 17 år) og i voksenalderen (i en alder af 23 år) var også uafhængigt forbundet med selvstigmatisering pga. vægten i en alder af 31.

Undersøgelsen fandt også, at der er klare forskelle i selvstigmatisering pga. vægten mellem andre grupper af befolkningen, som heller ikke kunne forklares med forskelle i BMI.

Det viste sig fx også, at kvinder og personer, der ikke identificerede sig som heteroseksuelle, har større risiko for selvstigmatisering pga. deres vægt.

Mennesker, der havde brugt mere af tiden, da de var i 20’ere, uden beskæftigelse eller uddannelse, eller hvis mødre havde færre uddannelsesmæssige kvalifikationer, har også større risiko for selvstigmatisering pga. vægten.

En af forskerne, Amanda Hughes, udtaler: “Familiemiljøet i ungdomsårene, mobning og presset for at tabe sig fra medierne kan have langvarig indflydelse på, hvordan mennesker værdsætter sig selv ud fra deres vægt som voksne.”

“Vi har en mulighed for at reducere vægtstigmatisering og dets konsekvenser ved at ændre, hvordan vi diskuterer vægt i medierne, i det offentlige rum og i familier, og hvordan vi reagerer på mobning i skoler, på arbejdspladser og i andre miljøer.”

“Dette er afgørende i betragtning af, hvor almindeligt pres for at tabe sig og vægtrelateret mobning, stigmatisering og diskrimination er i mange kulturer rundt om i verden.”

Kilder:

Amanda M. Hughes, Stuart W. Flint, Ken Clare, Antonis A. Kousoulis, Emily R. Rothwell, Helen Bould et al. Demographic, socioeconomic and life-course risk factors for internalized weight stigma in adulthood: evidence from an English birth cohort study. The Lancet Regional Health – Europe. VOLUME 40, 100895, MAY 2024. Published: April 15, 2024. DOI:https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2024.100895

Pressemeddelelse: Family and media pressure to lose weight in adolescence linked to how people value themselves almost two decades later