Ultraforarbejdet mad forbundet med øget risiko for fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme

Det er kendt, at et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med højere kardiometabolisk risiko hos voksne.

Kardiometaboliske risikofaktorer er især diabetes, svær overvægt og hjerte-kar-sygdomme.

Nu viser et studie, at høj indtagelse af ultraforarbejdet mad også hos børn er forbundet med fedme og andre kardiometaboliske risikofaktorer, hvilket understreger behovet for folkesundhedsinitiativer for at fremme udskiftningen af ultraforarbejdede fødevarer med uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer.

Data om 1426 børn viste, at indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer var forbundet med forhøjet blodsukker, øget vægt, øget taljeomkreds og mere ugunstige kolesteroltal.

Der er flere mulige forklaringer på, hvorfor ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med øget risiko for kadriometaboliske risikofaktorer som diabetes, fedme og hjerte-kar-sygdomme.

  • Øget indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med højere energitæthed i kosten, hvilket potentielt kan bidrage til fedme.
  • Højere mængder af salt, kalorier, fedt og sukker i disse fødevarer, samt lavere indhold af kostfibre er faktorer, der kan bidrager til kardiometaboliske risikofaktorer.
  • Nogle ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med en højere glykæmisk respons.
  • Højt forbrug af sukkersødede drikkevarer kan forsinke det indre mæthedssignal, hvilket fører til for højt kalorieindtag og højere glykæmisk belastning.
  • Overdrevent indtagelse af kalorier, mættet fedt og sukker giver øget risiko for fedme, som er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme.
  • Børn, der indtog store mængder ultraforarbejdede fødevarer, havde en tendens til at spise mindre frugt og grønt. Frugt og grønt sammen med et sundt kostmønster er kendt for at være gavnligt for kardiometabolisk sundhed.
  • Dyre- og celleforsøg viser potentielle kardiovaskulære risici forbundet med nogle af de tilsætningsstoffer, der bruges i ultraforarbejdede fødevarer såsom sulfitter, mononatriumglutamat og emulgatorer.
  • Fødevareforarbejdning genererer forurenende stoffer såsom akrylamid og acrolein, som er blevet forbundet med øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.
  • Ultraforarbejdede fødevarer kan indeholde kemikalier såsom bisphenoler og perfluoralkylstoffer, der har været forbundet med øget risiko for kardiometaboliske problemer hos børn.

Kilde: Khoury N, Martínez MÁ, Garcidueñas-Fimbres TE, et al. Ultraprocessed Food Consumption and Cardiometabolic Risk Factors in Children. JAMA Netw Open. 2024;7(5):e2411852. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.11852