Jo mere vi motionerer, jo mere ligger vi på sofaen

Når vi dyrker mere motion, har vi en tendens til at skære ned på vores almindelige fysiske aktivitet i det daglige og tage bilen i stedet for cyklen og elevatoren frem for trappen. Det viser et metastudie fra Københavns Universitet. Og det er vigtigt at tage højde for, når man gerne vil tabe sig, pointerer forfatteren bag studiet.

En lang række forskellige forskningsstudier viser, at når folk øger deres motionstræning, har de en tendens til at ’dovne den’ mere, når det gælder de daglige fysiske aktiviteter, som ikke er decideret motion. 

»I teorien burde det føre til et vægttab, hvis du er i energiunderskud som resultat af mere motion, men i praksis ser vi, at det meget sjældent hænger sammen, og at vægttabet fra motion ofte er lavere end forventet. Det indikerer, at der må eksistere en form for kompenserende mekanisme. Modsat hvad mange tror, øger vi typisk ikke vores indtag af kalorier, når vi begynder at motionere. Dette peger i retning af, at vi i stedet reducerer den fysiske aktivitet i vores dagligdag, som ikke har noget med træning at gøre,« siger førsteforfatter til det nye studie, Julie Marvel Mansfeldt, som er kandidatstuderende ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, ifølge en pressemeddelelse på Ritzau.

»Det er sikkert noget, de fleste af os vil gøre i mere eller mindre grad efter træning, simpelthen fordi vi føler os mere trætte og har et naturligt behov for restitution. Et andet aspekt kan selvfølgelig også være et psykologisk aspekt, hvor vi føler, at vi har gjort os fortjent til at hvile os, for nu har vi gjort noget sundt,« siger Kristian Overgaard, som er professor ved Idræt på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, ifølge en artikel om undersøgelsen på videnskab.dk.

Studiet: Esben Lykke Skovgaard, Kirstine Obling, Helle, Terkildsen Maindal, Cuno Rasmussen & Kristian Overgaard (2019) Unprompted vigorous physical activity is associated with higher levels of subsequent sedentary behaviour in participants with low cardiorespiratory fitness: a cross-sectional study, European Journal of Sport Science, 19:7, 1004-1013, DOI: 10.1080/17461391.2019.1574905

Kommentar:

Denne tendens med at kompensere for ekstra motion og kalorieforbrænding med ekstra afslapning (og mindre kalorieforbrænding) på andre tidspunkter forekom ikke kun hos overvægtige, men også blandt normalvægtige.  

Denne tilbøjelig til at kompensere gælder ikke kun for motion.

Jeg skrev kort om denne oversete tendens til at kompensere i bogen: Effektive Slanketips.

»Vær på vagt overfor tendensen til at kompensere.

På grund af kroppens modstand mod vægttab vil den have en tendens til at kompensere for et mindre indtag af kalorier ved senere at øge kalorieindtagelsen.

På samme måde, som du efter ihærdig motion kan have en tendens til at slappe mere af, og på den måde kompensere for den ekstra forbrænding af kalorier, vil et kaloriefattigt måltid øge tendensen til senere at indtage flere kalorier ved, at du fx indtager blot en lille smule flere kalorier i flere af de efterfølgende måltider, end du ellers ville have gjort. … «