En undersøgelse fandt, at mange mennesker væsentlig mindsker fordelene ved sunde måltider ved at spise usunde snacks imellem måltiderne, som øger risikoen for slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme.
I en undersøgelse fandt forskere, at en fjerdedel (26%) af deltagerne rapporterede, at de spiste sunde hovedmåltider, men snacks af dårlig kvalitet.
Snacks af dårlig kvalitet, såsom højt forarbejdet mad og sukkerholdige godbidder, var forbundet med dårligere sundhedsmarkører, og fik folk til at føle sig sultne.
Usunde snacks var forbundet med højere BMI, mere visceralt fedt (fedt mellem organerne og i maveregionen) og højere koncentrationer af triglycerider i blodet efter et måltid — som alle er forbundet med metaboliske sygdomme som slagtilfælde, hjerte-kar-sygdomme og fedme.
Forsker Sarah Berry fra King’s College London udtaler: “I betragtning af, at 95 % af os snacker, og at næsten en fjerdedel af vores kalorier kommer fra snacks, vil det at skifte usunde snacks som småkager, chips og kager ud med sunde snacks som frugt og nødder være en virkelig enkel måde at forbedre dit helbred på.”
Undersøgelsen konkluderer, at snacking ikke er usundt, så længe snacksene er sunde.
De deltagere, der ofte spiste snacks af høj kvalitet som nødder og frisk frugt, var mere tilbøjelige til at have en sund vægt sammenlignet med de deltagere, der ikke spiste snacks eller spiste usunde snacks.
Undersøgelsen viste også, at snacks af god kvalitet kan resultere i bedre metabolisk sundhed og nedsat sult.
Tidspunktet, du spiser snacks, kan også være afgørende for dit helbred. Snacks efter kl. 21 var forbundet med dårligere blodmarkører sammenlignet med snacks på andre tidspunkter. Deltagerne, der spiste sene snacks, var mere tilbøjelige til at spise energitætte fødevarer med et højt indhold af fedt og sukker.
Seniorforsker Kate Bermingham fra King’s College London udtaler: “Denne undersøgelse bidrager til den eksisterende litteratur om, at fødevarekvalitet er den drivende faktor i positive sundhedsresultater fra mad. Den bedste måde, at forbedre dit helbred på, er at spise en afbalanceret kost af frugt, grøntsager, protein og bælgfrugter.
Kilder:
Bermingham, K.M., May, A., Asnicar, F. et al. Snack quality and snack timing are associated with cardiometabolic blood markers: the ZOE PREDICT study. Eur J Nutr (2023). https://doi.org/10.1007/s00394-023-03241-6
A quarter of people are undoing the benefits of healthy meals by unhealthy snacking
___
Kommentar:
Nogle mennesker er tilbøjelige til at kompensere for sunde og kaloriebegrænsede hovedmåltider ved at vælge usunde og kalorierige snacks og mellemmåltider.
Det gælder nok især, hvis de har opbygget en slags afhængighed af ultraforarbejdede fødevarer. Ved at spise små mængder af disse ting en eller flere gange dagligt, holder de abstinenser på afstand og vedligeholder en form for afhængighed.