Kaloriebegrænsning hos mennesker bygger stærke muskler og stimulerer sunde aldringsgener

Ny undersøgelse viser, at selv en lille reduktion i den daglige kalorieindtagelse kan være gavnlig.

Reduktion af det samlede kalorieindtag kan ifølge forskere forynge dine muskler og aktivere biologiske processer, der er vigtige for et godt helbred.

At reducere kalorieindtagelsen uden at fratage kroppen essentielle vitaminer og mineraler, kendt som kaloriebegrænsning, har længe været kendt for at forsinke udviklingen af aldersrelaterede sygdomme i dyremodeller. Denne nye undersøgelse tyder på, at de samme biologiske mekanismer også gælder for mennesker.

Forskere analyserede data fra deltagere i et større studie — Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE) — der undersøgte, om moderat kaloriebegrænsning giver de samme sundhedsmæssige fordele, der er set i dyreforsøg.

Målet for deltagerne var at reducere kalorieindtagelsen med 25 % i to år. Det klarede de ikke, men de opnåede en gennemsnitlig kaloriebegrænsning på 12 %.

Alligevel var denne forholdsvis lille reduktion i kalorier nok til at aktivere de fleste af de biologiske processer, der er vigtige for sund aldring.

_________
Annonce:


“En reduktion på 12 % i kalorieindtaget er meget beskeden,” udtaler en af forskerne bag undersøgelsen, Luigi Ferrucci, M.D., Ph.D. “Denne lille reduktion i kalorieindtaget er gennemførlig og kan gøre en stor forskel for dit helbred.”

Selv om en undersøgelse viste vægttab, og derfor også et tab af muskelmasse, mistede deltagere, der begrænsede deres kalorieindtagelse, ikke muskelstyrke, hvilket indikerer, at kaloriebegrænsning forbedrede mængden af kraft, der genereres af hver enhed af muskelmasse, kaldet muskelspecifik kraft.

Et lavere kalorieindtag opregulerede gener, der er ansvarlige for energigenerering og metabolisme, og nedregulerede inflammatoriske gener. Det fører til lavere inflammation.

“Da inflammation og aldring er stærkt forbundet, repræsenterer kaloriebegrænsning en effektiv tilgang til at forhindre den pro-inflammatoriske tilstand, som mange ældre mennesker udvikler,” udtaler Ferrucci.

Kilde: Das, J. K., Banskota, N., Candia, J., Griswold, M. E., Orenduff, M., de Cabo, R., Corcoran, D. L., Das, S. K., De, S., Huffman, K. M., Kraus, V. B., Kraus, W. E., Martin, C., Racette, S. B., Redman, L. M., Schilling, B., Belsky, D., & Ferrucci, L. (2023). Calorie restriction modulates the transcription of genes related to stress response and longevity in human muscle: The CALERIE study. Aging Cell, 00, e13963. https://doi.org/10.1111/acel.13963

Pressemeddelelse om undersøgelsen: Calorie restriction in humans builds strong muscle and stimulates healthy aging genes.