Forstå kroppens modstand mod vægttab

Vejer du en del for meget — og især, hvis du har gjort det i mange år — og  går i gang med at gennemføre et større vægttab, kan din krop relativt hurtigt begynde at modarbejde dine bestræbelser på at komme ned i vægt.

Efterhånden som du kommer godt i gang med at smide overflødige kilo, vil din hjerne og krop på flere måder påvirke dig til igen at tage på — fx ved at øge din appetit, at øge din trang til kalorierige fødevarer eller sænke din forbrænding af kalorier.

Du oplever måske, at dit vægttab går i stå, uden du helt forstår hvorfor.

Vær på vagt overfor tendensen til at kompensere

På grund af kroppens modstand mod vægttab, vil du nærmest ubevidst have en tendens til at kompensere for et mindre indtag af kalorier ved senere at øge kalorieindtagelsen.

Det kan fx ske ved, at du efter et kaloriefattigt måltid har øget tendens til at indtage flere kalorier i de efterfølgende måltider, end du ellers ville have gjort.

Din krop kan også gøre modstand mod vægttab ved, at du næsten uden at bemærke det begynder at bevæge dig lidt mindre. Du begynder måske at slappe lidt mere af og hvile lidt mere efter motion og fysisk aktivitet. Kroppen kompenserer på denne måde for den ekstra forbrænding af kalorier ved senere at forbrænde færre kalorier.

Hvad du kan gøre

Hvis du slet ikke kan forstå, hvor de ekstra kalorier kommer fra (hvorfor du ikke fortsætter med at tabe dig), kan du vælge at skrive slankedagbog i en periode.

En slankedagbog gør dig mere bevidst om, hvad du spiser, hvor meget du spiser og hvornår du spiser. Du får også lettere ved at finde ud af, hvorfor og hvor ofte, du spiser.

Læs mere på helseonline.dk/slankedagbog.

Når du dyrker mere motion eller bevæger dig mere i dagligdagen samtidig med, at du taber dig, vil din krop sandsynligvis gøre mindre modstand mod vægttab. Mere bevægelse og motion kan derfor være en del af løsningen.

Endnu vigtigere er det, at du spiser nok mad, der mætter. Det klarer du ved at spise mad, der fylder godt i forhold til kalorieindholdet.

Når du nedsætter kalorietætheden i din mad, så du kan spise større portioner uden at få flere kalorier — og din krop vil ikke i samme udstrækning protestere mod vægttab.

Lær at holde af mad, med høj slankeværdi.

Arbejd på at indføre de vaner, der gør vægttab lettere. Følg anvisningerne i e-bogen: Godt i gang med vægttab

Du kan læse mere om, hvordan vægttab fører til øget appetit, når hjernen begynder at bekæmpe vægttab i denne gennemgang af forskningen om emnet. >