Overvægtige og svært overvægtige børn har øget risiko for jernmangel

Overvægtige børn og unge har betydeligt højere risiko for jernmangel, ifølge en undersøgelse foretaget af ernæringsforskere ved University of Leeds.

Forskere fra School of Food Science and Nutrition gennemgik tusindvis af medicinske undersøgelser fra 44 lande, der involverede personer under 25 år, hvor niveauer af jern og andre vitaminer og mineraler var blevet registreret sammen med deltagernes kropsvægt.

De fandt, at jernmangel var forbundet med både undervægtige og overvægtige børn og unge.

Forskerne mener, at jernmangel hos overvægtige børn sandsynligvis skyldes, at inflammation forstyrrer de mekanismer, der regulerer jernoptagelsen. Et af de store problemer i den forbindelse er, at langvarig inflammation fører til hjertesygdomme, diabetes og fedtlever.”

Jernmangel hos børn har en negativ effekt på hjernens funktion, herunder opmærksomhed, koncentration og hukommelse, og kan øge risikoen for tilstande, såsom autisme og ADHD.

Det er allerede anerkendt som et problem hos voksne, der lever med fedme, men denne forskning er den første, der ser på sammenhængen hos børn.

Det erkendes dog i stigende grad, at vitamin- og mineralmangel også kan forekomme hos overvægtige, der spiser en energitæt kost. I højindkomstlande er denne situation — der er blevet beskrevet som “skjult sult” — forbundet med høj indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer, der er høje i fedt, sukker, salt og kalorier.

Øget fysisk aktivitet og forbedret kost har vist sig at reducere inflammation og forbedre jernstatus hos børn.

____

Kilder:

Tan X, Tan PY, Gong YY, et al. Overnutrition is a risk factor for iron, but not for zinc or vitamin A deficiency in children and young people: a systematic review and meta-analysis. BMJ Global Health 2024;9:e015135.

Obese and overweight children at risk of iron deficiency