— i det mindste ikke på kort sigt
Brugen af sødestoffer i stedet for sukker i fødevarer kan være kontroversiel på grund af modstridende rapporter om deres potentiale til at øge appetitten.
I forbindelse med et nyt forsøg udtaler forskerne, at deres undersøgelse, giver meget stærke beviser for, at sødemidler og sødmeforstærkere ikke påvirker appetitten negativt og er gode til at reducere sukkerindtaget.
Forsøget bestod af tre to-ugers perioder, hvor deltagerne indtog kiks med frugtfyld, der enten indeholdt sukker, den naturlige sukkererstatning Stevia eller det kunstige sødemiddel Neotame. Hver periode var adskilt af en pause på 14-21 dage.
Deltagerne blev bedt om at ankomme til laboratoriet efter at have fastet natten over, og der blev taget en blodprøve for at fastslå baseline niveauer af glucose, insulin og appetitrelaterede hormoner. De blev også bedt om at vurdere deres appetit og madpræferencer.
Resultaterne fra de to sødestoftyper viste ingen forskelle i appetit eller endokrine reaktioner sammenlignet med sukker, men insulinniveauer målt over to timer efter spisning blev reduceret. Det samme gjorde blodsukkerniveauet.
Kilder:
Catherine Gibbons, Kristine Beaulieu, Eva Almiron-Roig, Santiago Navas-Carretero, J. Alfredo Martínez, Beverley O’Hara et al. Acute and two-week effects of neotame, stevia rebaudioside M and sucrose-sweetened biscuits on postprandial appetite and endocrine response in adults with overweight/obesity—a randomised crossover trial from the SWEET consortium. eBioMedicine. Published:March 28, 2024 DOI:https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2024.105005
Assessing the impact of sweeteners on appetite
Kommentar:
Føde- og drikkevarer, der indeholder sødestoffer uden kalorier, vil oplagt indeholde færre kalorier end føde- og drikkevarer med tilsat sukker.
Tidligere undersøgelser har dog tydet på, at sødestofferne øger appetitten, og derfor ikke er velegnede, når du vil ned i vægt.
Det er et tilbagevendende spørgsmål, hvorvidt mad og drikke med sødestoffer er skadelige, kan øge appetitten eller har andre ulemper sammenlignet med sukker. Undersøgelser ser ud til at pege i forskellige retninger.
Ifølge denne undersøgelse øger sødestoffer ikke øger appetitten, og det er bedre vælge mad og drikke med sødestoffer frem for sukker — i det mindste, når formålet er vægttab.
Det er oplagt bedst at begrænse indtagelsen af både tilsat sukker og tilsatte sødestoffer.
Mad- og drikkevarer med sukker eller sødestoffer vedligeholder en sød tand, hvilket alt andet lige kan gøre det sværere at holde vægten nede over tid.
Undersøgelsen viser ikke, om det på længere sigt giver problemer med kalorieindtagelsen at vælge føde- og drikkevarer med sødestoffer.
Der er stadig uafklarede spørgsmål om de kaloriefri sødestoffer.