Bitre polyfenolers rolle i reguleringen af ​​blodsukker og appetit

Nyt studie: Polyfenoler fra kosten kan være med til at regulere blodsukkerniveau og appetit via udskillelse af gastrointestinale hormoner.

Gastrointestinale hormoner er en gruppe af hormoner, der produceres og frigives af celler i mave-tarmkanalen.

Nogle af disse hormoner spiller en rolle i appetitregulering og energistofskiftet.

Det gælder fx ghrelin, der produceres i maven. Det går ofte under betegnelsen “sulthormonet”, eftersom det stimulerer appetitten ved at signalere til hjernen, at kroppen har brug for mad. Det gælder også Glucagon-like peptide-1 (GLP-1), der udskilles i tyndtarmen og blandt andet hjælper med at reducere appetitten. Det er denne effekt af GLP-1, som Novo Nordisk udnytter i deres vægttabsmedicin Wegovy. Endnu et gastrointestinal hormon, der påvirker appetitten er peptid YY (PYY). Det bidrager til at mindske appetitten ved at hæmme mavesyresekretion og nedsætte tarmens bevægelighed.

Polyfenoler findes i rigtig mange frugter, grøntsager, nødder, frø og andre vegetabilske fødevarer. De findes også i fx kaffe, te, kakao, druesaft og chokolade.

Professor Naomi Osakabe fra Shibaura Institute of Technology udtaler: “På trods af deres dårlige absorption er der rapporter om, at polyfenoler forbedrer glukosetolerancen. Vi undersøger sammenhængen mellem polyfenolindtagelse og risikoen for type 2-diabetes, da mekanismen bag denne gavnlige effekt stadig er ukendt.”

Samlet set tyder resultaterne på, at indtagelse af polyfenoler — også selv om de ikke optages — fremmer udskillelsen af ​​gastrointestinale hormoner, som er med til at regulere blodsukkerniveau og appetit.

Professor Osakabe siger videre: “Vores undersøgelse fremhæver vigtigheden af ​​at indtage polyfenoler for at reducere risikoen for fedme og diabetes gennem regulering af blodsukkerniveauer og appetit.”

Kilder:

Naomi Osakabe, Makoto Ohmoto, Takafumi Shimizu, Naoki Iida, Taiki Fushimi, Yasuyuki Fujii, Keiko Abe, Vittorio Calabrese. Gastrointestinal hormone-mediated beneficial bioactivities of bitter polyphenols. Food Bioscience. Volume 61, October 2024, 104550.https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104550.

Pressemeddelelse om studiet: Role of Bitter Polyphenols in the Regulation of Blood Sugar.

_____

TIP:

Fokuser især på at vælge en stor variation af de frugter og grøntsager, du kan lide (gennemfør kostændringer, som det er realistisk at fastholde), og indtag mindst 600 gram frugt og grønt dagligt. Du vil få en bred vifte af forskellige polyfenoler og andet godt i din kost.