Yoyovægt giver problemer på den lange bane

En ny undersøgelse fremhæver de negative konsekvenser, der kan være forbundet med såkaldt yoyovægt (hvor man skiftevis taber sig på en kur og tager på igen).

Forskerne anbefaler derfor, at overvægtige tænker sig om en ekstra gang, før de begynder på endnu en kur.

Undersøgelsen understreger, hvor skadelig yoyovægt kan være, og hvor svært det kan være at bryde cyklussen.

“Baseret på det, vi lærte gennem denne undersøgelse samt den eksisterende forskning, anbefaler vi, at de fleste mennesker undgår slankekure, medmindre det er medicinsk nødvendigt…” udtaler Lynsey Romo, der er lektor i kommunikation ved North Carolina State University.

36 voksne, som havde oplevet at svinge frem og tilbage i vægt, deltog i undersøgelsen. De rapporterede alle, at de ønskede at tabe sig på grund af social stigma relateret til deres vægt og/eller, fordi de sammenlignede deres vægt med berømtheders eller jævnaldrendes vægt.

“I overvejende grad begyndte deltagerne ikke at tabe sig af helbredsmæssige årsager, men fordi de følte et socialt pres for at tabe sig,” udtaler Romo.

Undersøgelsesdeltagerne rapporterede også, at de engagerede sig i en række vægttabsstrategier, som resulterede i indledende vægttab, men hvor de alligevel i sidste ende tog på igen.

Når folk tog på igen, følte de skam og yderligere stigma forbundet med vægt – hvilket fik deltagerne i undersøgelsen til at have det værre med sig selv, end før de begyndte at tabe sig.

Dette førte ofte til en mere og mere ekstrem adfærd i et forsøg på at tabe sig igen.

“Uundgåeligt blev denne diætadfærd uholdbar, og deltagerne tog på i vægt, ofte mere end de oprindeligt havde tabt.” udtaler Romo.

“Næsten alle undersøgelsens deltagere blev besat af deres vægt,” siger Katelin Mueller, medforfatter til undersøgelsen.

“Deltagere omtalte oplevelsen som en afhængighed eller en ond cirkel,” siger Romo. “Deltagere, der havde større succes med at udfordre cyklussen, var også i stand til at omfavne sund spiseadfærd – såsom at spise en varieret kost og spise, når de var sultne – i stedet for at behandle spisning som noget, der skal overvåges nøje, kontrolleres eller straffes.”

Forskerne fandt dog, at langt de fleste undersøgelsesdeltagere sidder fast i cyklussen.

“Kombinationen af indgroede tankemønstre, samfundsmæssige forventninger, giftig diætkultur og udbredt vægtstigmatisering gør det svært for folk helt at forlade cyklussen, selv når de virkelig ønsker det,” siger Romo.

“I sidste ende fortæller denne undersøgelse os, at yoyovægt er en negativ praksis, der kan forårsage virkelig skade,” siger Romo. “Vores resultater tyder på, at det kan være skadeligt for folk at begynde en slankekur, medmindre det er medicinsk nødvendigt. Slankekure, for at opfylde nogle opfattede samfundsmæssige standarder, satte utilsigtet deltagerne op for mange års skam, utilfredshed med kroppen, mistrivsel, stress, sociale sammenligninger og vægtrelateret optagethed. Når først en slankekur er begyndt, er det meget svært for mange mennesker at undgå en livslang kamp med deres vægt.”

Kilder:

Romo L, Earl S, Mueller KA, Obiol M. A Qualitative Model of Weight Cycling. Qualitative Health Research. 2024;0(0). doi:10.1177/10497323231221666

Pressemeddelelse om undersøgelsen: Study Urges People to Think Twice Before Going on a Diet


Bemærk, at overvægtige havde mest succes, når de valgte sunde kostvaner – som inkluderede en varieret kost og at spise, når de var sultne — i stedet for at behandle spisning som noget, der skal overvåges nøje, kontrolleres eller straffes.

Det er også interessant at deltagerne mere ønskede at tabe sig, fordi de følte et socialt press, end for deres sundheds skyld.

Vurder dine fremskridt efter, hvordan det går med at ændre de kostvaner, der giver dig for mange kalorier — og ikke efter hvor meget eller hvor hurtigt, du taber dig.

Som beskrevet i e-bogen Godt i gang med vægttab:

De fleste slankekure vil have dig til at følge en række anvisninger, som enten er ret ligegyldige eller måske endda skadelige på længere sigt.

Hvis du bruger tid og energi på at overholde forskellige regler eller kæmper for at gennemføre ændringer, som ikke gør den store forskel, kører du alt for let træt i det hele.

Selv et stort og overbevisende vægttab har næsten ingen betydning, hvis du ikke får tilegnet dig de vaner, der gør det realistisk for dig at fastholde dit vægttab — eller i hvert fald en stor del af vægttabet.

Selv om et større slankeprojekt (hvis du skal tabe dig rigtig meget) i nogle situationer kan inkludere nogle dage eller uger, hvor du fokuserer mest på vægttab, er den permanente løsning på dine vægtproblemer, at du får indført i det mindste nogle få vigtige vaner, som gør det overkommeligt at blive ved med at følge en kaloriebegrænset kost.

Læs evt. også e-bogen: Nye vaner — trin for trin.