Nyt studie forbinder langvarig indtagelse af kunstige sødestoffer med øget kropsfedt

I en periode på 20 år undersøgte et hold forskere folks regelmæssige kostindtag med særlig opmærksomhed på indtaget af kunstige sødestoffer.

De fandt ud af, at langsigtet forbrug af aspartam, saccharin og diætdrikke var forbundet med øget fedtlagre i maven og fedt i musklerne. Undersøgelsen fandt dog ingen signifikant sammenhæng mellem det kunstige sødemiddel sukralose og øget fedtlagre omkring maven og i muskler.

“Dette er et særligt aktuelt studie i betragtning af Verdenssundhedsorganisationens nylige advarsel om de potentielle sundhedsrisici ved aspartam,” udtaler undersøgelsens hovedforsker, professor Lyn Steffen. “Disse resultater understreger vigtigheden af at finde alternativer til kunstige sødestoffer i fødevarer og drikkevarer, især da disse tilsatte sødestoffer kan have negative sundhedsmæssige konsekvenser.”

Forskerne understreger behovet for flere undersøgelser for bedre at forstå sammenhængen mellem indtagelse af kunstige sødestoffer og øget kropsfedt.

Kilder:

  • Steffen, B.T., Jacobs, D.R., Yi, SY. et al. Long-term aspartame and saccharin intakes are related to greater volumes of visceral, intermuscular, and subcutaneous adipose tissue: the CARDIA study. Int J Obes (2023). https://doi.org/10.1038/s41366-023-01336-y
  • University of Minnesota-led study links long-term artificial sweetener intake to increased body fat adipose tissue volume >>
    https://med.umn.edu/news/university-minnesota-led-study-links-long-term-artificial-sweetener-intake-increased-body-fat-adipose-tissue-volume