Planterig low carb er bedre til vægtkontrol end andre low carb diæter

Low-carb (kulhydratfattige) diæter med vægt på sunde plantebaserede fødevarer er bedre til vægtkontrol end andre low-carb diæter.

En ny undersøgelse sammenlignede forskellige måder at mindske kostens indhold af kulhydrater på for at vurdere hvilken fremgangsmåde, der er bedst til vægtkontrol.

Ved hjælp af data fra Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II og Health Professionals Follow-up Study analyserede forskerne kostvanerne og vægten hos 123.332 raske voksne fra så tidligt som 1986 til så sent som i 2018.

Forskerne opdelte deltagerne efter i hvilken udstrækning, de fulgte fem kategorier af low carb diæter:

  1. total low-carb diæt med vægt på generelt lavere kulhydratindtag
  2. animalsk low-carb diæt med vægt på animalske proteiner og fedtstoffer
  3. vegetabilsk-baseret low-carb med vægt på plantebaserede proteiner og fedtstoffer
  4. sund kost med low-carb, med vægt på plantebaserede proteiner, sunde fedtstoffer og færre raffinerede kulhydrater
  5. usund low-carb diæt med vægt på animalske proteiner, usunde fedtstoffer og kulhydrater fra usunde fødevarer såsom forarbejdet brød og korn.

Alle grupper tog i gennemsnit på i vægt, men de, der spiste mere plantebaserede fødevarer og færre raffinerede kulhydrater, tog mindre på end de personer, der fulgte en diæt med fokus på animalske fødevarer. Diæter bestående af plantebaserede proteiner og fedtstoffer og sunde kulhydrater var signifikant forbundet med langsommere langsigtet vægtøgning sammenlignet med de andre low carb diæter.

Kilde: Liu B, Hu Y, Rai SK, Wang M, Hu FB, Sun Q. Low-Carbohydrate Diet Macronutrient Quality and Weight Change. JAMA Netw Open. 2023;6(12):e2349552. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.49552

Pressemeddelelse om undersøgelsen: Low-carbohydrate diets emphasizing healthy, plant-based sources associated with slower long-term weight gain.

Kommentar:

Det er hverken nødvendigt eller sundt at fravælge kulhydrater, når du vil tabe dig eller undgå at tage på.

Det vigtigste er at vælge de uraffinerede fiberrige kulhydrater og fravælge eller væsentlig begrænse indtagelsen af raffinerede kulhydrater.

Hvis du alligevel ønsker at prøve en low carb diæt, så vælg den sundeste og mest effektive variant med vægt på plantebaserede proteiner, sunde fedtstoffer og færre raffinerede kulhydrater (4 ovenfor).