Slankemedicin er ingen mirakelkur

På illustreret videnskab kan vi læse i artiklen Læger: Vægttab med Ozempic eller Wegovy varer ikke resten af livet, at patienter, der tager slankemedicin som Ozempic eller Wegovy mod overvægt uundgåeligt vil ramme et tidspunkt, hvor de stopper med at tabe sig, og midlet holder op med at virke.

Selv om mange oplever et stort vægttab af medicinen, oplever flere, at vægttabet ikke fortsætter lige så længe, som de havde regnet med.

Når folk stopper med at tabe sig, er der tilsyneladende mange, der stopper med at tage medicinen, og så er der risiko for, at de vil tage den tabte vægt på igen.

Artiklen nævner, at flere tidligere Ozempic-brugere føler sig “umættelige”, efter de er stoppet med at tage medicinen.

De begynder konstant at snacke og tage større portioner, når de spiser, og tager derfor på igen.

Ifølge en artikel på videnskab.dk — Vi spiser os tykke og bruger en formue på slankepiller: »Vi bliver lokket ind i en kommerciel spiral« — udtaler Trine Tetli Eik-Nes, som behandler og forsker i patienter, der kæmper med forholdet til deres krop og vægt: »Det kan være, at vi har alt for stort håb til en medicin i betragtning af, hvor kompleks overvægt og fedme er«.

Hun mener, det er bemærkelsesværdigt, at vi bruger så mange sundhedskroner på slankemedicin, mens vi bruger så lidt på at forebygge overvægt og fedme.

Steinar Krokstad er professor i socialmedicin ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet, NTNU, udtaler ifølge artiklen: »Vor tids politiske ideologi har økonomisk vækst som mål. Kommercielle interesser får frit spil til at påvirke befolkningen til at købe mere. Vi er udsat for et stærkt kommercielt pres for at spise og drikke mere.«

Det er en fantastisk forretningsmodel, siger han.

»Når industrien har fået folk til at spise sig mætte, skal de have mere mad, og så kan de sælge endnu mere. Mad, der er energitæt og usund, er billigst. Når først folk tager på, kan industrien tjene på slankepiller, slankeprodukter, vægttabskirurgi og motion.

Steinar Krokstad kommer med flere forslag i artiklen og nævner blandt andet, at det ville også have været muligt at beskatte industrien, så dem, der forårsager problemerne, også betaler for konsekvenserne.

Læs også: Fødevareindustrien skal være med til at forebygge overvægt.

Læs også: Ultraforarbejdede fødevarer.