Vægttab gavner hjertet — også selv om vægten stiger igen

Der er en lang række sundhedsmæssige fordele forbundet med vægttab, hvis du er overvægtig. Et nyt studie viser, at der er fordele forbundet med selv et mindre vægttab, også selv om du tager nogle kilo på igen senere.

En gennemgang af 124 undersøgelser viste, at personer, der tabte sig på et intensivt vægttabsprogram, havde en lavere risiko for både hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes sammenlignet med personer, der ikke tabte sig, eller som deltog i et mindre intensivt vægttabsprogram.

Vægttab var forbundet med lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes i mindst fem år – også selv om nogle af de tabte kilo vendte tilbage.

Overvægtige, der tabte sig gennem et intensivt adfærdsmæssigt vægttabsprogram, havde lavere systoliske blodtryksniveauer, sundere kolesteroltal og HbA1c-niveauer (en diabetesmarkør).

Det gennemsnitlige vægttab på tværs af de forskellige undersøgelser varierede fra 2 til 5 kg. Den efterfølgende vægtstigning var i gennemsnit 0,12 til 0,32 kg om året.

Kilde: Jamie Hartmann-Boyce, Annika Theodoulou, Susan A. Jebb, Paul Aveyard m.fl. Long-Term Effect of Weight Regain Following Behavioral Weight Management Programs on Cardiometabolic Disease Incidence and Risk: Systematic Review and Meta-Analysis. https://doi.org/10.1161/CIRCOUTCOMES.122.009348 Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. 2023;16

Kommentar:

Denne undersøgelse understreger, at der også er sundhedsmæssige fordele forbundet med et lille vægttab — endda selv om du eventuelt efterfølgende tager nogle af de tabte kilo på igen.