En fiberrig og minimalt forarbejdet kost reducerer kalorieoptagelsen og fremmer vægttab

Et nyt studie viser, at en fiberrig kost baseret på minimalt forarbejdede fødevarer, der understøtter tarmmikrobiomet (tarmfloraen), reducerer kalorieoptagelsen og resulterede i vægttab sammenlignet med en mere usund og fiberfattig kost.

Den fiberrige kost indeholdt ca. 26 gram pr. 1.000 kalorier, var rig på resistent stivelse (en form for stivelse, der har en fiberlignende virkning i tarmen) og havde store fødevarepartikelstørrelser og et lavt indhold af meget forarbejdede fødevarer.

Den fiberrige kost blev sammenlignet med en mere almindelig eller såkaldt vestlig kost, der havde et lavt indhold af kostfibre (ca. 6,4 gram pr. 1.000 kalorier), havde et lavt indhold af resistent stivelse, havde små fødevarepartikelstørrelser og var rig på højt forarbejdede fødevarer.

De to måder at spise på indeholdt lignende mængder af kalorier, protein, fedt og kulhydrater.

Deltagerne i forsøget optog færre af kostens kalorier på den fiberrige kost (89,5 % absorberet) sammenlignet med den vestlige kost (95,4 % absorberet).

Det svarer til, at deltagerne optog 116 færre kalorier daglig, når de var på den fiberrige kost.

Forskerne konkluderede, at en kost med højt fiberindhold fremmer vægttab sammenlignet med en kost med lavt fiberindhold, selv når kalorieindtagelsen er den samme.

Kilde: Corbin, K.D., Carnero, E.A., Dirks, B. et al. Host-diet-gut microbiome interactions influence human energy balance: a randomized clinical trial. Nat Commun 14, 3161 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-38778-x

Kommentar:

Kostens fiberindhold er allerede medregnet som en faktor, når kostens slankeværdi er vurderet i tabellerne her på siden.