Bedre vægtkontrol med fiberrige fødevarer

En analyse af data om 46.722 kvinder og 22.524 mænd viste, at de i gennemsnit tog 1,5 kg på hvert fjerde år, hvilket svarer til 8,8 kg i gennemsnit over 24 år.

Undersøgelsen viser det, vi jo allerede ved, nemlig at de fleste ganske langsomt tager på, efterhånden som de bliver ældre. Undersøgelsen viser også, at vægtstigningen kan begrænses eller forhindres med relativt enkle kostændringer.

Sukker, raffinerede kornprodukter og stivelse var forbundet med øget vægtstigning.

Øget indtag af fuldkorn, frugt og ikke-stivelsesrige grøntsager var forbundet med mindre vægtstigning.

En stigning på 100 g stivelse eller tilsat sukker dagligt var forbundet med henholdsvis 1,5 kg og 0,9 kg større vægtstigning over fire år, hvorimod en stigning på 10 g kostfiber dagligt var forbundet med 0,8 kg mindre vægtstigning.

Forskerne konkluderer, at begrænsning af tilsat sukker, sukkersødede drikkevarer, raffinerede korn og stivelsesholdige grøntsager til fordel for fuldkorn, frugt og ikke-stivelsesholdige grøntsager kan gøre det lettere at kontrollere vægten.

En af forskerne bag undersøgelsen, professor Walter Willett, siger ifølge en artikel om undersøgelsen på today.com om de sunde kilder til kulhydrater:

»Vi får mange fibre på den måde. Der er masser af mineraler og vitaminer og fytokemikalier, der har positive sundhedsmæssige fordele. Så der er en god side ved sunde kulhydrater og en ret stor negativ side ved for meget raffineret stivelse og sukker.”

Tidligere undersøgelser har vist, at fødevarer med højt fiberindhold kan hjælpe folk med at tabe sig.

Fiberrige “langsomme kulhydrater”, der findes i frugt, grøntsager og fuldkorn, tager længere tid at fordøje, forårsager en langsommere stigning i blodsukkeret og hjælper folk til at føle sig mætte.

Kilder:

Wan Y, Tobias D K, Dennis K K, Guasch-Ferré M, Sun Q, Rimm E B et al. Association between changes in carbohydrate intake and long term weight changes: prospective cohort study BMJ 2023; 382 :e073939 doi:10.1136/bmj-2022-073939.

How to stop midlife weight gain with a simple food swap

Kommentar:

Studiet peger på, at ikke mindst frugt og især ikke-stivelseholdige grøntsager i størst udstrækning gør det lettere at holde vægten nede.

Ikke-stivelsesholdige grøntsager (bladgrønt mv.) er alle grøntsager med den højeste slankeværdi på tabellen med grøntsager.