Vægttabet er gået i stå — vægttabsplateau — hvad gør du?

Det er helt almindeligt at overvægtige, der er i gang med at tabe sig, oplever, at vægttabet går i stå. De når et såkaldt vægttabsplateau.

Det første, vi skal være bevidste om, er, at et vægttabsplateau er en naturlig reaktion på dine bestræbelser med at komme ned i vægt.

Efterhånden som du kommer godt i gang med at smide overflødige kilo, vil din hjerne og krop på flere måder påvirke dig til at stoppe vægttabet — fx ved at øge din appetit, at øge din trang til kalorierige fødevarer og sænke din forbrænding af kalorier.

Læs også: Forstå kroppens modstand mod vægttab.

Efter du har været i kalorieunderskud i et stykke tid, vil kroppen tilpasse sig det lavere indtag af kalorier — blandt andet ved at justere hvilestofskiftet.

Vægttabsplateauet opstår, når din indtagelse af energi (kalorier) er lig med dit forbrug af energi (kalorier) (1).

Det betyder, at du måske bliver nødt til at reducere din indtagelse af kalorier endnu mere for at fortsætte dit vægttab.

Vægttab kan opnås på mange måder. Svært overvægtige opnår typisk et relativt hurtigt vægttab i starten. Efter en periode med vægttab går vægttabet i stå (vægttabsplateau). Efter en periode, hvor vægten har stået stille, vil de fleste begynde at tage på igen (2).

Du kan gøre en del for at udsætte det tidspunkt, hvor kroppen kæmper så meget imod vægttab, at det for de fleste bliver urealistisk at komme længere ned i vægt.

Det vigtigste er, at du undgår at “provokere” din krop til for hurtigt at protestere for meget mod vægttabet.

Det handler blandt andet om at undgå slankekure, der fokuserer på vægttab, og i stedet satse på vaneændring. Undgå at fokusere for meget på vægttab. Arbejd på at indføre de vaner, der gør vægttab lettere, inkl. at gøre god søvn, nok motion og en sund kost til indgroede og permanente vaner.

Det vigtigste er at spise mad, der fylder og mætter godt i forhold til kalorieindholdet. Når du nedsætter kalorietætheden i din mad, så du kan spise større portioner uden at få flere kalorier — vil din krop ikke i samme udstrækning protestere mod vægttab.

Lær at holde af mad, med høj slankeværdi.


(1) Physiology of the Weight Loss Plateau after Calorie Restriction, GLP-1 Receptor Agonism, and Bariatric Surgery. Kevin D. Hall. bioRxiv 2023.11.05.565699; doi: https://doi.org/10.1101/2023.11.05.565699
(2). Hall KD, Kahan S. Maintenance of Lost Weight and Long-Term Management of Obesity. Med Clin North Am. 2018 Jan;102(1):183-197. doi: 10.1016/j.mcna.2017.08.012. PMID: 29156185; PMCID: PMC5764193.